Kjernekraft i Østerrike

Kraftproduksjonen i Østerrike har et høyt innslag av fornybar energi, i særlig grad gjelder det vannkraft. I 2012 var produksjonen 72,6 TWh, hvor andelen fornybar energi utgjorde cirka 75 %. Andelen kjernekraft var 0 %. Landets eneste kjernekraftverk, Zwentendorf, ble fullført i 1978, men ble aldri tatt i bruk.

Arbeidet med et program for utvikling av kjerneenergi startet mot slutten av 1960-tallet. Et eget selskap for bygging av kjernekraftverk ble etablert og arbeidet med å bygge kjernekraftverket Zwentendorf ble igangsatt i 1972. Reaktoren var en kokvannsreaktor med en anslått ytelse på cirka 700 MW e. I en offentlig plan fra 1975 fremgikk det at det skulle bygges til sammen tre kjernekraftverk innen 1985 med en samlet kapasitet på 3 000 MWe.

Under byggingen av kraftverket økte motstanden mot kjernekraft i landet og i en folkeavstemning som ble gjennomført den 5. november 1978, stemte 50,5 % nei til kjernekraft. Regjeringen, som i utgangspunktet støttet utbyggingen, reagerte momentant på utfallet av folkeavstemningen, og noen få uker senere la den fram et forslag til en lov som forbød bruk av kjerneenergi til produksjon av elektrisitet i Østerrike. Loven ble enstemmig vedtatt i det østerrikske parlamentet, og Zwentendorf kjernekraftverk ble derfor stengt før anlegget i det hele tatt kom i drift. I dag brukes kraftverket som et reservelager for tilsvarende kjernekraftverk i drift, særlig i Tyskland. Anlegget brukes også som treningssenter for driftspersonell som arbeider i andre kjernekraftverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg