Bergen (offentlige institusjoner, kultur)

– Nederst: Den Nationale Scene. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Bergenhus festning med Håkonshallen til venstre og Rosenkrantztårnet til høyre. I forgrunnen seiler den lille fergen «Beffen». Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Den Nationale Scene
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Bergen er fylkeshovedstad og bispesete for biskopen i Bjørgvin. Byen har en rekke statsinstitusjoner både på fylkesnivå, regionalt og nasjonalt nivå. Her kan nevnes Fiskeridirektoratet, flere militære staber, bl.a. Sjøforsvarets hovedbase (Haakonsvern) og statsarkiv for Hordaland og Sogn og Fjordane.

Utdanning og kultur. Av undervisnings- og forskningsinstitusjoner merkes særlig Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole, Høyteknologisenteret med Vilvite, samt Chr. Michelsens Institutt. De forskjellige regionale høyskolene ble 1994 slått sammen til Høgskolen i Bergen, som bl.a. har avdelinger for pedagogikk, økonomi, musikk, kunstfag og ulike ingeniørfag. Haukeland universitetssjukehus er regionsykehus for Vestlandet og universitetsklinikk. Dertil har byen en rekke mindre sykehus og andre helseinstitusjoner.

Landets eldste musikkselskap, Harmonien, med symfoniorkesteret Bergen Filharmoniske Orkester, holder til i Bergen. Her er fast teater (Den Nationale Scene), Carte Blanche Dansekompani, musikkstiftelsene Vest-Norges Opera og Opera Vest, og en årlig musikk-, teater- og kunstfestival; landets største og betydeligste (Festspillene i Bergen). Konserthus (Grieghallen) fra 1978. Bergen var en av ni europeiske kulturbyer i år 2000. Bergen Museum, Bergen Kunstmuseum og Vestlandske Kunstindustrimuseum er blant større museer i byen. Bergen kringkastingsselskab A/S ble opprettet 1926 og hadde, også etter at NRK ble opprettet 1933, en betydelig egenproduksjon. TV 2 har hovedsete i Bergen og startet sendingene 1992. Tre dagsaviser utkommer: Bergens Tidende (landets største avis utenfor Oslo), Bergensavisen og Dagen.

Inndelinger

Byen er i kirkelig sammenheng delt i tre prostier, Bergen domprosti, Fana prosti og Arna og Åsane prosti, alle i Bjørgvin bispedømme. Bergen domprosti består av sognene Bergen domkirke, Fridalen, Laksevåg, Landås, Loddefjord, Løvstakklien, Nygård, Olsvik, Sandviken og Årstad; Fana prosti består av sognene Slettebakken, Fana, Storetveit, Søreide, Skjold, Birkeland, Bønes, Fyllingsdalen og Sælen; Arna og Åsane prosti består av sognene Biskopshavn, Åsane, Salhus, Eidsvåg, Arna og Ytre Arna. Bergen kommune svarer til politistasjonsdistriktene Bergen nord (Arna og Åsane), Bergen vest (Fyllingsdalen og deler av Laksevåg) og Bergen sør (Fana og Ytrebygda), og til Bergen sentrum politistasjon (Bergen sentrumsområde og Laksevåg fra Liaflaten til Puddefjordsbroen) i Hordaland politidistrikt og hører til Bergen tingrett.

En bydelsordning ble innført 1974, og stadig mer av lokalforvaltningen er lagt inn under bydelsutvalgenes og -forvaltningenes ansvarsområder. Etter en bydelsreform er byen fra 2000 inndelt i 8 bydeler, Arna, Bergenhus, Fana, Fyllingsdalen, Laksevåg, Ytrebygda, Årstad og Åsane.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg