Puddefjorden

Solheimsviken innenfor Puddefjordsbroen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Utsikt over Bergen, Puddefjorden og Byfjorden fra Fløyfjellet. Til høyre i bildet Byfjorden, med Vågen nærmest og (bortenfor Nordnes og bysentrum) Puddefjorden. På andre siden av Puddefjorden ses bebyggelsen i Laksevåg; utenfor Byfjorden (i bakgrunnen til høyre) Askøy. (Klikk for full visning.)

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Puddefjorden er en fjordarm av byfjorden utenfor Bergen. Den er lokalisert mellom Nordnes og Laksevåg og strekker seg 3,5 km gjennom Damsgårdssundet til Solheimsviken.

Den ligger på grensen mellom bydelene Laksevåg og Årstad i sør og Bergenhus i nord, fra Nordnespynten og sørover til Marineholmen, der den utvider seg til Store Lungegårdsvann.

Den indre, smale delen kalles Solheimsviken. Ved munningen er den 1,2 km bred. Puddefjorsbroen går over det smaleste sundet, Damsgårdsundet innerst i Solheimsviken. En rekke industribedrifter har vært langs begge breddene. Dette har særlig vært verkstedindustri.

Kart

Puddefjorden
Av /Statens kartverk.

Eksterne lenker

Kommentarer (4)

skrev Kristian Stormark

Hva ligger bak navnet puddefjorden ? Pudde? Og stedsnavnet Laksevåg? Har det noe med laks å gjøre?

svarte Anne Marit Godal

Hei! Vi har bedd fagansvarleg Nina Aldrin Thue om å sjå på det. Beste helsing redaksjonen.

svarte Nina Aldin Thune

Jeg skal se om jeg finner noe om dette i historiebøker og kommer tilbake med svar senere.

svarte Nina Aldin Thune

I Bergen byleksikon finner jeg: Navnet Puddefjorden er første gang nevnt i Bergens Rimkrønike 1560. Det ble tidligere skrevet Pudefjorden, noe som tyder på at første ledd kommer av norrønt bodi, båe eller skjær, og at fjorden opprinnelig var kalt Bodafjord, etter Marineholmen (Koholmen) og Dokkeskjæret.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg