Haakonsvern orlogsstasjon

Hovedporten på Haakonsvern av /Forsvaret. Gjengitt med tillatelse
Høytidelig sjefsskifte av GIS på Haakonsvern 2014 av /Forsvaret. Gjengitt med tillatelse
Den enorme MTB-hangaren på Haakonsvern var i åresvis en svært markant bygning på basen og spesielt synlig fra sørøst. Den unike bygningen ble revet i 2014 etter 50 år i Sjøforsvarets tjeneste.
MTB-hangaren på Haakonsvern av . Gjengitt med tillatelse

(HOS), Sjøforsvarets hovedbase i Mathopen, Bergen kommune, ca. 8 km sørvest for Bergen sentrum. Basen ble påbegynt 1954 og ble offisielt innviet av kong Haakon 7. juni 1963. Haakonsvern erstattet den tidligere hovedstasjonen Karljohansvern i Horten, og overtok de fleste institusjoner derfra utover 1960-tallet.

Haakonsvern regnes blant Nord-Europas største sjøforsvarsbaser og har en svært differensiert landside med blant annet en rekke utrustningskaier, verksteder og opplagshavn for flere av Marinens fartøytyper. Tørrdokk, lager og en stor del av verkstedene er plassert i store fjellanlegg. Haakonsvern er, sammen med Ramsund orlogsstasjon i Nordland, den ene av to orlogsstasjoner i Norge i dag.

Hovedtyngden av alle avdelinger som har ansvaret for styrkeproduksjonen i Sjøforsvaret er samlet på basen. I tillegg til ledelsen for Haakonsvern orlogsstasjon er fra 2009 Generalinspektøren for Sjøforsvaret (GIS) med stab, sjefen for Kysteskadren, sjefen for Kystvaktskvadron Sør og Sjøforsvarets utdannings- og kompetansesenter for maritim krigføring, KNM Tordenskjold, plassert her. Basen er delvis nasjonalt finansiert, delvis finansiert ved midler fra NATOs infrastrukturprogram.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg