Faktaboks

Fiskeridirektoratet
Forretningsadresse
Bergen
Daglig leder
Frank Bakke-Jensen
Logo Fiskeridirektoratet
Logo Fiskeridirektoratet
Av .

Fiskeridirektoratet er et norsk direktorat som er Nærings- og fiskeridepartementets rådgivende og utøvende organ i fiskeri-, havbruks- og havmiljøspørsmål.

Direktoratet har en rekke oppgaver knyttet til forvaltningen av fiskeressursene og havområdene. Det driver kontroll av fangst og fiske, og har en avgjørende innflytelse på fiskekvoter og konsesjoner.

Liv Holmefjord var direktør fra 2008 til 2020, da Frank Bakke-Jensen ble utnevnt til ny direktør.

Historikk

Fiskeridirektoratet ble opprettet i 1900, og har siden begynnelsen holdt til i Bergen. Havforskningsinstituttet ble skilt ut fra direktoratet i 1989.

I 2003 ble ernæringsinstituttet skilt ut som et eget organ og skiftet navn til Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (NIFES). Hovedgrunnen til denne omorganiseringen var at man ville skille mellom en uavhengig og vitenskapelig basert risikovurdering, forvaltning og tilsyn av sjømat-næringen.

Året etter ble også avdelingen for sikkerhet og trygghet ved sjømat skilt ut og overført til Mattilsynet.

Organisering

Fiskeridirektøren er den administrative leder av direktoratet, som er inndelt i fem regioner. De fleste av direktoratets 420 ansatte (2020-tall) arbeider på hovedkontoret i Bergen, mens rundt 100 arbeider i de to nordligste fylkene.

Regionene driver operasjonelt arbeid med tilsyn og kontroll av fiskeri- og oppdrettsnæringen, blant annet ved hjelp av sjøtjenesten som opererer langs hele kysten med kontroll av vårtorskefiske, fritidsfiske, hummerfangs og havbruksanlegg.

De langt fleste ansatte i direktoratet arbeider med havressursforvaltning, som består av regulering og kontroll av at fiske og fangst skjer på en balansert måte som tar hensyn til både næringsinteresser og miljø.

Arbeidsfelter

Direktoratets viktigste ansvarsområder er havressursforvaltning, akvakulturforvaltning og marin arealforvaltning. Viktige saksområder er deltakelse i forhandlinger om fiskeriavtaler med andre land, frednings- og reguleringssaker, kvotefordeling, konsesjonsordninger innen fiske og oppdrettsvirksomhet, gjennomføring av ressurskontroll blant annet i samarbeid med Kystvakten, utarbeiding av driftsøkonomiske undersøkelser i fiskeriene og havbruk, føring av fiskeristatistikk, oppgaver i forbindelse med oljevirksomhet, informasjons- og rettledningstjeneste med mer.

Direktører

År Fiskeridirektør
1900–1906 Gabriel Westergaard / Jens O. Dahl
1906–1918 Johan Hjort
1918–1937 Sigurd Asserson
1938–1945 Hans Jacob Salvesen
1945–1948 Ola Brynjelsen
1948–1973 Klaus Sunnanå
1973–1978 Knut Vartdal
1978–1988 Hallstein Rasmussen
1988–1996 Viggo Jan Olsen
1996–2008 Peter Gullestad
2008–2020 Liv Holmefjord
2020– Frank Bakke-Jensen

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Fiskeridirektoratet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.130 Offentlig administrasjon tilknyttet næringsvirksomhet og arbeidsmarked

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg