Troldhaugen
Nina og Edvard Griegs hjem i Bergen.

Troldhaugen er navnet på Nina og Edvard Griegs hjem i Bergen bygd i 1885, ved Nordåsvannet sørvest for Hop. Stedet ble donert til Fana kommune av Edvard Griegs nevø Joachim Grieg, og det har vært museum siden 1928.

Troldhaugen var hjemmet til Edvard Grieg fra april 1885 til han døde i 1907. Grieg bodde på Troldhaugen med sin kone, Nina Hagerup når han var hjemme i Norge, for det meste om somrene. Asken etter ekteparet ligger i en grav inne i fjellet nede ved stranden på eiendommen.

Arkitektur

Fasade mot vest

Edvard Grieg kalte selv bygningen «mitt beste opus hittil», selv om den ble tegnet av hans fetter, arkitekten Schak August Steenberg Bull. Bygningen er tegnet i historisme. Den er en typisk trevilla fra 1800-tallet med panoramatårn og en stor veranda. Uvanlig for den tiden var de store vinduene, som Grieg ønsket for å få mye lys og luft inn i huset. Dette medførte at boligen var kald om vinteren, men på denne årstiden var ekteparet allikevel som oftest ute og reiste.

Det var Nina som foreslo navnet Troldhaugen, fordi huset ligger i Trolddalen.

Hytte ved Nordåsvannet

Grieg var ikke fornøyd med arbeidsroen i villaen, der det stadig var besøk og støy fra kjøkkenet. I 1891 fikk han derfor oppført en liten hytte nede ved, og med utsikt over, Nordåsvannet, hvor han kunne få arbeide i fred. Hytten er innredet med en skrivepult, vedfyringsovn, divan, gyngestol, bokhyller og et Brødrene Hals-piano.

På stolen foran pianoet brukte den 152 centimeter lange Grieg en tykk bok for å nå opp til klaviaturet. Boken var ingen annen enn Beethovens 32 sonater i Ignaz Moscheles' (Griegs lærer i Leipzig) utgave.

Overføring til Fana kommune

I 1921 tegnet arkitekt Ole Landmark en ny bolig på Troldhaugen etter oppdrag av Einar Grieg, sønn av Edvard Griegs nevø, konsul Joachim Grieg. Landmarks forslag, som var i mur og minnet om Baroniet i Rosendal, forutsatte riving av Edvard Griegs Troldhaugen, men i stedet ble dette donert til Fana kommune av Joachim Grieg. Fra 1928 ble det museum, men Landmarks tegninger til det nye Troldhaugen er oppbevart hos Bergen byarkiv.

Bruk i dag

Troldhaugen er en dal av KODE, som er et av Nordens største museum for kunst, kunsthåndverk, design og musikk.

Under Festspillene i Bergen avholdes Grieg-konserter på Troldhaugen. Et nytt bygg, reist på samme område, inneholder kammermusikksalen Troldsalen, innviet i 1985 og beregnet til helårsdrift, med cirka 200 sitteplasser. En avstøpning av Ingebrigt Viks statue av Grieg står utenfor Troldsalen.

Kart

Troldhaugen
Troldhaugen
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Torsteinson, Sigmund: Troldhaugen : Nina og Edvard Griegs hjem, 1959

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg