Laksevåg er en tidligere kommune i Hordaland, opprettet i 1918 ved utskillelse fra Askøy. I 1921 ble Gyldenpris-området overført til Bergen. Laksevåg er nå en bydel. Navnet kommer av laks og norrønt vág, og sikter til laksefangst.

Laksevåg omfattet hele ytre (vestre) del av halvøya vest for den tidligere Bergen kommune og strakte seg sørvest til Grimstadfjorden. Kommunen ble i 1972 sammen med Fana, Arna og Åsane slått sammen med Bergen.

Bydelen består av de to hoveddelene Laksevåg og Loddefjord, som tidligere var to separate bydeler. Laksevåg er områdene øst for byfjellet Lyderhorn, mens Loddefjord er områdene sør og vest for dette, også kalt Bergen Vest. Herfra er det broforbindelser til Askøy og Sotra.

Prestegjeldet Laksevåg og Nygård svarer til bydelen Laksevåg, og består av de to sognene Laksevåg i øst og Nygård i vest.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg