Carte Blanche Dansekompani

«Minus2/dans» på Det Norske Teatret i 2004. Koreograf var israelske Ohad Naharin, en av verdens ledende på området.
Carte Blanche Dansekompani
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Carte Blanche Dansekompani er et norsk dansekompani, stiftet i 1984. Det har sete i Bergen og er Norges nasjonale kompani for samtidsdans. Teatersjef fra august 2018 er Annabelle Bonnéry. Carte Blanche eies av staten, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune.

Faktaboks

Uttale
kart blˈãʃ

Kompaniet holder til i Studio Bergen, og består av 12–15 dansere, foruten kunstnerisk ledelse og administrasjon. Det formidler nyskapende og moderne dansekunst gjennom 2–3 nye oppsetninger og omlag 60 forestillinger hver sesong, og turnerer både i Norge og internasjonalt.

Historie

Carte Blanche ble stiftet i Bærum i 1984 av Jennifer Day som et privat danseensemble. Kompaniet hadde en multikulturell profil, og repertoaret besto av jazzdans og mer showpreget dans. Kompaniet ble populært gjennom sin utadvendte stil, turnerte med Riksteatret, og fremsto som selve symbolet på 1980-tallets nye interesse for dans. I 1988 presenterte kompaniet verket Rav, koreografert av Kjersti Alveberg, under åpningen av Festspillene i Bergen.

I 1989 ble kompaniet omgjort til Norges andre statsfinansierte dansekompani og etablert i Bergen. Her fungerte det først som et regionalt ensemble for samtidsdans i Bergen og Hordaland, men har etter årtusenskiftet fått status som nasjonalt dansekompani.

Blant de mange koreografene som har arbeidet med Carte Blanche bør Ina Christel Johannessen, Sølvi Edvardsen og Jo Strømgren nevnes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg