Carte Blanche Dansekompani, norsk dansekompani, stiftet 1984, har sete i Bergen og er Norges nasjonale kompani for samtidsdans. Teatersjef fra 2014 er Hooman Sharifi. 

Carte Blanche eies av staten, Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune. Kompaniet holder til i Studio Bergen, og består av 12–15 dansere, foruten kunstnerisk ledelse og administrasjon. Det formidler nyskapende og moderne dansekunst gjennom 2–3 nye oppsetninger og omlag 60 forestillinger hver sesong, og turnerer både i Norge og internasjonalt. 

Carte Blanche ble stiftet i Bærum 1984 av Jennifer Day som et privat ensemble. Det hadde en multikulturell profil, og repertoaret besto av jazzdans og mer showpreget dans. Kompaniet ble populært gjennom sin utadvendte stil, turnerte med Riksteatret, og fremstod som selve symbolet på 1980-tallets nye interesse for dans. I 1988 presenterte kompaniet verket Rav, i koreografi av Kjersti Alveberg, under åpningen av Festspillene i Bergen

I 1989 ble kompaniet omgjort til Norges andre statsfinansierte dansekompani og etablert i Bergen. Her fungerte det først som et regionalt ensemble for samtidsdans i Bergen og Hordaland, men har etter årtusenskiftet fått status som nasjonalt dansekompani. 

Blant de mange koreografene som har arbeidet med Carte Blanche bør nevnes Ina Christel Johannessen, Sølvi Edvardsen og Jo Strømgren

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.