Bergen
Kobberstikk av Bergen med bygningene på Bryggen fra rundt 1580.
Av .
Bryggen i Bergen
Bryggen i Bergen slik den fremstår i dag. Bygningsmassen har vært gjenstand for brann og riving siden Det tyske kontors storhetstid på 13-1400-tallet.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Det tyske kontor var et handelskontor for tyske kjøpmenn som var stasjonert på Bryggen i Bergen fra omkring 1350 til 1754.

Faktaboks

Også kjent som

Det hanseatiske kontor

Gårdene tilhørte opprinnelig fornemme norske familier eller geistlige institusjoner, men ble i løpet av 1300-tallet leid ut til tyske kjøpmenn. Disse dannet en egen koloni under Hansaforbundets beskyttelse, atskilt fra det norske bysamfunnet. Etter moderstedenes forbilde hadde Kontoret en øvrighet bestående av to oldermenn og et råd på 18 medlemmer, die Achtzehner eller Achteien, med en sekretær. Forsamlingen av alle kjøpmennene kaltes die Morgensprache. Dessuten dannet hver gård en enhet for seg. Gårdene var inndelt etter stuer i Gesellschaften eller societeter, hver med sin husbonde som leder. Om sommeren levde hvert Gesellschaft for seg selv, men om vinteren flyttet hele gårdens befolkning inn i skytningsstuen, som var gårdens store forsamlingsrom, til selskapelig samvær.

Kontorets storhetstid var på 1300–1400-tallet. Grunnlaget for makten lå i dets herredømme over kornimporten og innførselen av salt til fisket. I tillegg kom kontrollen over eksportmarkedet for tørrfisk. Kontoret hadde dessuten enerett til handelen med Nord-Norge.

Med reformasjonen i 1536–1537 forsvant gradvis kontorets innflytelse, men det fortsatte å bestå også etter Hansaforbundets oppløsning i 1630. Kontorets virksomhet opphørte først i 1754. Fremdeles var det imidlertid handelsgårder på Bryggen i tysk eie. Trolig var det først i 1766, eventuelt i 1765, at samtlige gårder var på norske hender.

Kontorets bygninger brant i 1702, men ble deretter gjenoppbygd i den gamle stilen. En del av disse er revet, og en del er brent.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg