Sankt Jørgens hospital
Sankt Jørgens hospital, hovedbygningen.
Sankt Jørgens hospital
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
St. Jørgens hospital med hospitalskirken
St. Jørgens hospital med hospitalskirken
Av .

Sankt Jørgens Hospital i Bergen, første gang nevnt i 1411, ble antagelig innredet for spedalske i 1545 eller 1555. Sankt Jørgen (Sankt Georg) var de spedalskes skytshelgen, og i middelalderen var Sankt Jørgens Hospital eller Sankt Jørgenshus et vanlig navn på sykehus for spedalske.

De opprinnelige bygningene ble ødelagt i bybrannen i Bergen i 1702. Kirken ble gjenoppbygd i 1707, og den nåværende hovedbygningen i to etasjer ble bygd i 1754 med 40 små dobbeltrom for spedalske og 16 enkeltrom for ikke-spedalske. Kapasiteten ble senere større, og i 1815 var det 150 pasienter i hospitalet. I 1896 skjedde det en frivillig, delvis fraflytting. De to siste gjenlevende døde i 1946.

I dag huser Sankt Jørgens Hospital blant annet Lepramuseet (stiftet i 1970) og en del av De medisinsk-historiske samlinger i Bergen. Hele anlegget ble fredet i 1927.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg