Håkonshallen, bygning i Bergen kommune, Hordaland, på Bergenhus festning ved Vågen, den største og prektigste av de to steinhallene Håkon Håkonsson lot reise til festbruk ved sin kongsgård.

Hallen stod ferdig til Magnus Lagabøtes bryllup i 1261. Den er oppført av gråstein i kistemur med hjørnekvadrer og detaljer av kleberstein, og inneholder øverst den store gildehall med åpent røst og med kongens høysete på pallen ved nordre tverrvegg. Mellometasjen var innrettet til beboelse og kjelleretasjen til forrådsrom. Rundt år 1530 bygde lensherren Eske Bille et bolverk oppå hallen og plasserte kanoner der. I 1683 ble Håkonshallen degradert til magasin.

Håkonshallen tjener nå som representasjonslokale for Bergen kommune og som konsertlokale.

Maleren J. C. Dahl tok i 1841 initiativet til restaurering. Først ved kongelig resolusjon i 1873 ble arbeidet igangsatt ved Fortidsminneforeningen etter arkitekt Christian Christies planer og under ledelse av arkitekt Peter Blix. Håkonshallen fikk da nye gavler, murkroner, takstoler og et trappehus foran inngangsdøren i sør. Mellom 1910 og 1916 ble interiøret utsmykket med veggmalerier, møbler, tekstilarbeider m.m. ved maleren Gerhard Munthe. Ved eksplosjonen i Bergen 20. april 1944 ble hele denne restaureringen ødelagt, mens de resterende deler stort sett var som før den ble påbegynt.

I 1945 ble arkeologiske undersøkelser satt i gang av arkitekt Gerhard Fischer. Etter en arkitektkonkurranse i 1955 ble det nye restaureringsarbeidet overlatt til arkitekt Johan Lindstrøm. Etter hans død fortsatt av sønnene Jon og Claus og Peter Helland-Hansen. Innredning og utsmykning ble overlatt til Sigrun Berg, Synnøve Anker Aurdal og Ludvig Eikaas etter nok en konkurranse.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.