Håkonshallen
Håkonshallen
Av .
Lisens: CC BY 3.0
Håkonshallen
Håkonshallen sett fra sjøsiden
Håkonshallen
Av .

Håkonshallen er en bygning i Bergen, på Bergenhus festning ved Vågen. Håkonshallen er den største og prektigste av de to steinhallene som Håkon Håkonsson (norsk konge 1217–1263) lot reise til festbruk ved sin kongsgård.

Hallen stod ferdig til Magnus Lagabøtes bryllup i 1261. Den er oppført av gråstein i kistemur med hjørnekvadrer og detaljer av kleberstein og inneholder øverst en stor gildehall med åpent røst og med kongens høysete på pallen ved nordre tverrvegg. Mellometasjen var innrettet til beboelse og kjelleretasjen til forrådsrom. Rundt år 1530 bygde lensherren Eske Bille et bolverk oppå hallen og plasserte kanoner der. I 1683 ble Håkonshallen degradert til magasin.

Håkonshallen tjener nå som representasjonslokale for Bergen kommune og som konsertlokale.

Restaurering

Håkonshallen i ruiner etter eksplosjonsulykken 20.04.1944
Bildet er hentet fra OHK-samlingen ved Universitetsbiblioteket i Bergen, en samling med bilder fra okkupasjonstiden i Bergen 1940-1945.
Av /Universitetsbiblioteket i Bergen.

Maleren J. C. Dahl tok i 1841 initiativet til restaurering. Først ved kongelig resolusjon i 1873 ble arbeidet igangsatt ved Fortidsminneforeningen etter arkitekt Christian Christies planer og under ledelse av arkitekt Peter Blix. Håkonshallen fikk da nye gavler, murkroner, sperrebind og et trappehus foran inngangsdøren i sør. Mellom 1910 og 1916 ble interiøret utsmykket med veggmalerier, møbler, tekstilarbeider med mer ved maleren Gerhard Munthe. Ved eksplosjonen i Bergen 20. april 1944 ble hele denne restaureringen ødelagt, mens de resterende delene stort sett var som før den ble påbegynt.

I 1945 ble arkeologiske undersøkelser satt i gang av arkitekt Gerhard Fischer. Etter en arkitektkonkurranse i 1955 ble det nye restaureringsarbeidet overlatt til arkitekt Johan Lindstrøm, etter hans død fortsatt av sønnene Jon og Claus samt Peter Helland-Hansen. Innredning og utsmykning ble overlatt til Sigrun Berg, Synnøve Anker Aurdal og Ludvig Eikaas etter nok en konkurranse.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg