Akvarium, beholder eller avgrenset rom med vann hvor man kan holde levende dyr og planter.

Blant de største og beste kan nevnes John G. Shedd-akvariet i Chicago og akvariet i Berlin (Tysklands eldste). Fra Skandinavia kan man spesielt nevne Danmarks Akvarium i Charlottenlund, akvariet på Skogbruksmuseet i Elverum, Atlanterhavsparken i Ålesund og Akvariet i Bergen.

De fleste akvarier til hobbybruk bygges av glassplater som limes sammen med silikon, med eller uten en ramme rundt. Tidligere ble glassplatene montert i en metallramme med kitt. Det såkalte selskapsakvariet er den vanligste typen hjemmeakvarium, hvor ulike fisk og planter holdes sammen i et akvarium med innredning som skal gi fisken både gjemmesteder og være dekorativ. Det nødvendigste utstyret er belysning, filtersystem og termostatregulert varmekolbe. Siden 1980-årene har det også blitt relativt vanlig og overkommelig å holde fisk og virvelløse dyr fra tropiske korallrev i saltvannsakvarier, selv om det er dyrere og vanskeligere å holde slike akvarier. Svært mange arter av fisk, virvelløse dyr og planter er tilgjengelig i handelen. Deres krav til stell, fôring, vannkvalitet og innredning varierer svært mye mellom artene, og mange vil ikke klare seg godt i et vanlig selskapsakvarium.

Egypterne og romerne holdt fisk i hagedammer allerede for henholdsvis ca. 3500 og 2000 år siden. Senere ble hold, og også målrettet avl, av gullfisk utbredt i Kina. Mot slutten av 1800-tallet var imidlertid Tyskland blitt det klart førende land på akvarier, og det var de tropiske fiskene, som på den tiden ble avlet og eksportert fra Tyskland, som la grunnlaget for interessen man har i verden i dag. Verdens første publikumsakvarium ble bygd av Zoological Society i Regent's Park, London i 1853. Det kjente forsknings- og publikumsakvarium i Napoli ble åpnet i 1872. Den første vitenskapelige avhandling om det «balanserte» akvarium ble utgitt i England i 1850.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.