Et akvarium er en vannbeholder med minst én gjennomsiktig vegg, der man holder fisker eller andre levende organismer. Ordet akvarium brukes også om offentlige akvarier , altså anlegg der besøkende kan se vannlevende dyr og planter i mange forskjellige beholdere.

Akvariehold kan ha ulike formål. Mange privatpersoner har akvarier som hobby . Akvarier brukes også av biologer , for eksempel i vitenskapelige studier av fiskers atferd. Videre brukes akvarier til undervisning og kunnskapsformidling om livet under vann, og som dekorasjon og underholdning for eksempel på serveringssteder. Akvarier brukes også til kommersiell oppdrett av akvariefisk og andre organismer, og til utstilling av fisker og andre organismer for salg for eksempel i dyrebutikker. Oppdrett av matfisk skjer hovedsaklig i andre typer beholdere, som merder eller dammer .

De fleste akvarier til hobbybruk bygges av glassplater som limes sammen med silikon, med eller uten en ramme rundt. Tidligere ble glassplatene montert i en metallramme med kitt. Det nødvendigste tekniske utstyret for et akvarium er belysning, filtersystem og utstyr for å kontrollere temperaturen, vanligst med en varmekolbe regulert med termostat.

Det såkalte selskapsakvariet er den vanligste typen hjemmeakvarium, hvor ulike ferskvannsfisk og planter holdes sammen i et akvarium med innredning som skal gi fisken både gjemmesteder og være dekorativ.

Siden 1980-årene har det også blitt relativt vanlig og overkommelig å holde fisk og virvelløse dyr fra tropiske korallrev i saltvannsakvarier, selv om det er dyrere og vanskeligere å holde slike akvarier. Svært mange arter av fisk, virvelløse dyr og planter er tilgjengelig i handelen. Deres krav til stell, fôring, vannkvalitet og innredning varierer svært mye mellom artene, og mange vil ikke klare seg godt i et vanlig selskapsakvarium.

Egypterne og romerne holdt fisk i hagedammer allerede for henholdsvis ca. 3500 og 2000 år siden. Senere ble hold, og også målrettet avl, av gullfisk utbredt i Kina. Mot slutten av 1800-tallet var imidlertid Tyskland blitt det klart førende land på akvarier, og det var de tropiske fiskene, som på den tiden ble avlet og eksportert fra Tyskland, som la grunnlaget for interessen man har i verden i dag. Den første vitenskapelige avhandling om det «balanserte» akvarium ble utgitt i England i 1850.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.