Hardangerbrua. Av /Samfoto/Scanpix. Begrenset gjenbruk

Hardangerbrua

Artikkelstart

Hardangerbrua er en tofelts veibro i Vestland som ligger på riksvei 13 i kommunene Ullensvang og Ulvik. Broen krysser Hardangerfjorden mellom Vallavik og Bu. Hardangerbrua er Norges lengste hengebro.

Historikk

Hardangerbrua
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Hardangerbrua ble vedtatt å bygges av Stortinget i 2006, og ble påbegynt i 2009. Den ble offisielt åpnet 17. august 2013.

Tilførselsveiene til broen går gjennom tunneler på begge sider av fjorden. På begge sider er tilførselsveiene forbundet med eksisterende veier med treveis rundkjøringer inne i fjellet, i Vallavik er tilførselsveien forbundet med Vallaviktunnelen.

På begge tilførselsveiene stiger høyden på tunneltakene de siste 100 meterene før tunnelportalene mot Hardangerbrua. I Bu er tunnelportalen 15 meter høy. I Vallavik er portalen 23 meter høy og var ved åpningen av broen en av de høyeste tunnellportalene i verden.

Tekniske data

Hardangerbruas brutårn har en høyde på henholdsvis 201,5 meter i Bu, og 193,5 meter i Vallavik hvor fundamentet til brutårnet ligger åtte meter høyere. Tilførslesveiene omfatter 2,4 kilometer tunnel, 800 meter vei i åpent lende og 900 meter gang- og sykkelvei.

  • Type: Hengebro
  • Materiale: Stål
  • Total lengde: 1380 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 1310 meter
  • Seilingshøyde: 55 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg