Hardangerbrua er en tofelts veibru i Vestland som ligger på riksvei 13 i kommunene Eidfjord og Ulvik. Brua krysser Hardangerfjorden mellom Vallavik og Bu. Hardangerbrua er Norges lengste hengebru.

Historikk

Hardangerbrua
Hardangerbrua
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Bygging av Hardangerbrua ble vedtatt av Stortinget i 2006, og arbeidet ble påbegynt i 2009. Brua ble offisielt åpnet 17. august 2013.

Tilførselsveiene til brua går gjennom tunneler på begge sider av fjorden. På begge sider er tilførselsveiene forbundet med eksisterende veier med treveis rundkjøringer inne i fjellet, i Vallavik er tilførselsveien forbundet med Vallaviktunnelen.

På begge tilførselsveiene stiger høyden på tunneltakene de siste 100 meterne før tunnelportalene mot Hardangerbrua. I Bu er tunnelportalen 15 meter høy. I Vallavik er den 23 meter høy og var ved åpningen av brua en av de høyeste tunnelportalene i verden.

Tekniske data

Hardangerbruas brutårn har en høyde på henholdsvis 201,5 meter i Bu, og 193,5 meter i Vallavik hvor fundamentet til brutårnet ligger åtte meter høyere. Tilførselsveiene omfatter 2,4 kilometer tunnel, 800 meter vei i åpent lende og 900 meter gang- og sykkelvei.

  • Type: Hengebru
  • Materiale: Stål
  • Total lengde: 1380 meter
  • Lengste spenn (hovedspenn): 1310 meter
  • Seilingshøyde: 55 meter

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg