Lysefjorden, fjord i Forsand kommune, Rogaland, 42 km lang, går i nordøstlig retning fra Høgsfjorden øst for Stavanger, en arm av Boknafjorden.

Fjellene styrter på begge sider bratt ned mot den trange fjorden og gir bare enkelte steder plass for litt løvkratt og en og annen gård. På nordsiden ligger fjellformasjonene Preikestolen og Hengjandenibbå, lenger inn i fjorden på sørsiden fjellmassivet Kjerag med bortimot 1000 meters loddrett fall ned i fjorden. Ved munningen av fjorden ligger en stor morene avsatt ved isens tilbaketrekning etter siste istid. Her ligger tettstedet og kommunesenteret, Forsand kirkested. Til fjordbotnen renner Stølsåna og Lyseåna. Her er strandstedet Lysebotn, eneste sted ved fjorden utenom Forsand kirkested med bosetning av betydning. Lysebotn er utgangspunkt for fotturer i Ryfylkeheiane og Sirdalsheiene.

Lysefjorden trafikkeres av rute- og sightseeingbåter fra Stavanger. Bilvei over fjellet fra Lysebotn til Sirdal. Veibru (Lysefjorden bru) på Rv. 13 over fjorden mellom Oanes og Forsand, like innenfor munningen.

Det har tradisjonelt vært stort besøk til Preikestolen; dette har økt etter at det i 2008 ble reist en ny hytte, Preikestolen fjellstue, også den på fjellgården Vatne som Stavanger Turistforening ervevet i 1946. Det er også økende turisttrafikk knyttet til Kjerag.

Ved Lysebotn ligger kraftverkene Lysebotn (210 MW) og Tjodan (110 MW). Ved Flørli på sørsiden ligger også et kraftverk (80 MW, se Fløyrlielva).

Navnet kommer av norrønt Lýsir, antagelig en direkte avledning av adj. ljoss, 'lys', og sikter til de hvitskurte bergene langs fjorden.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.