Administrativ bydel i Bergen kommune, Hordaland, utgjør den sørøstre del av kommunen og grenser til Os og Samnanger; 38 327 innb. (2011). Bydelen omfatter prestegjeldene Fana, Storetveit, Birkeland, Slettebakken og Skjold.

Bergensbuene (se Bergensfeltet) har gitt landskapet i Fana sin karakter med en veksling mellom sørvest–nordøst og sør–nordgående dalstrøk og rygger. Dalene er trangest og fjellene høyest i øst (Gullfjellet, 962 moh.).

I Fana er det mye småhusbebyggelse, og området har de senere årene ved siden av Åsane hatt sterkest utbygging i Bergen. Bydelen har atskillig småindustri og kontorer for større skipsrederier. Bydelssenter på Nesttun, det tidligere kommunesenteret i Fana, nå kommunale kontorer og sentrum for detaljvarehandel.

Fana har de beste jordbruksområdene på Bergenshalvøya, og det er flere gamle storgårder: Stend (jordbruksskole, Hordamuseet og Hordaland Teater), Storetveit og Fantoft (stavkirke flyttet fra Fortun i Sogn 1883, studentby og sete for Chr. Michelsens Institutt fra 1978). På Fjøsanger ligger Gamlehaugen, Chr. Michelsens steinvilla i skotsk slottsstil, nå kongebolig. På Troldhaugen lenger sør ved Nordåsvatnet ligger Nina og Edvard Griegs hjem, et sentrum for musikkinteresserte under de årlige Festspillene i Bergen.

Fana hovedkirke på Stend var et av middelalderens 14 kongelige kapeller, vigslet det hellige kors og tilknyttet hospital. Steinkirken fra første halvdel av 1200-tallet (ombygd 1870, restaurert 1929) hadde ry for helbredende virkning; stedsnavnet Krykjehaugen like ved vitner om det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.