Fana (bydel i Bergen)

Fana. Fantoft stavkirke, bygd ca. 1170, stod opprinnelig i Fortun i Sogn, men ble revet og satt opp igjen på Fantoft 1883. Sommeren 1992 brant kirken ned til grunnen. Det er nå gjenreist en kopi, fullført 1994. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Fana er en administrativ bydel i Bergen kommune som utgjør den sørøstre delen av kommunen og grenser til Bjørnafjorden og Samnanger. Den hadde 41 584 innbyggere i 2015. Bydelen omfatter prestegjeldene Fana, Storetveit, Birkeland, Slettebakken og Skjold.

Bergensbuene (se Bergensfeltet) har gitt landskapet i Fana sin karakter med en veksling mellom sørvest–nordøst og sør–nordgående dalstrøk og rygger. Dalene er trangest og fjellene høyest i øst (Gullfjellet, 962 meter over havet).

I Fana er det mye småhusbebyggelse, og området har i de senere årene ved siden av Åsane hatt sterkest utbygging i Bergen. Bydelen har atskillig småindustri og kontorer for større skipsrederier. Bydelssenteret ligger på Nesttun, som var det tidligere kommunesenteret i Fana. Nå har Nesttun kommunale kontorer og er et sentrum for detaljvarehandel.

Fana har de beste jordbruksområdene på Bergenshalvøya, og det er flere gamle storgårder: Stend (jordbruksskole, Hordamuseet og Hordaland Teater), Storetveit og Fantoft. Fantoft stavkirke ble flyttet fra Fortun i Sogn i 1883. Her ligger også Fantoft studentby og setet for Chr. Michelsens Institutt, som ble åpnet i 1978.

Fjøsanger ligger Gamlehaugen: Christian Michelsens steinvilla i skotsk slottsstil som nå er kongebolig. På Troldhaugen lenger sør ved Nordåsvatnet ligger Nina og Edvard Griegs hjem, som er et sentrum for musikkinteresserte under de årlige Festspillene i Bergen.

Fana hovedkirke på Stend var et av middelalderens 14 kongelige kapeller. Den ble vigslet det hellige kors og tilknyttet et hospital. Steinkirken fra første halvdel av 1200-tallet, som ble ombygd i 1870 og restaurert i 1929, hadde ry for sin helbredende virkning. Stedsnavnet Krykkjehaugen like ved vitner om det.

Les mer i Store norske leksikon

Kart

Fana
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg