Administrativ bydel i Bergen kommune, Hordaland, utgjør den sørøstre del av kommunen og grenser til Os og Samnanger; 38 327 innb. (2011). Bydelen omfatter prestegjeldene Fana, Storetveit, Birkeland, Slettebakken og Skjold.

Bergensbuene (se Bergensfeltet) har gitt landskapet i Fana sin karakter med en veksling mellom sørvest–nordøst og sør–nordgående dalstrøk og rygger. Dalene er trangest og fjellene høyest i øst (Gullfjellet, 962 moh.).

I Fana er det mye småhusbebyggelse, og området har de senere årene ved siden av Åsane hatt sterkest utbygging i Bergen. Bydelen har atskillig småindustri og kontorer for større skipsrederier. Bydelssenter på Nesttun, det tidligere kommunesenteret i Fana, nå kommunale kontorer og sentrum for detaljvarehandel.

Fana har de beste jordbruksområdene på Bergenshalvøya, og det er flere gamle storgårder: Stend (jordbruksskole, Hordamuseet og Hordaland Teater), Storetveit og Fantoft (stavkirke flyttet fra Fortun i Sogn 1883, studentby og sete for Chr. Michelsens Institutt fra 1978). På Fjøsanger ligger Gamlehaugen, Chr. Michelsens steinvilla i skotsk slottsstil, nå kongebolig. På Troldhaugen lenger sør ved Nordåsvatnet ligger Nina og Edvard Griegs hjem, et sentrum for musikkinteresserte under de årlige Festspillene i Bergen.

Fana hovedkirke på Stend var et av middelalderens 14 kongelige kapeller, vigslet det hellige kors og tilknyttet hospital. Steinkirken fra første halvdel av 1200-tallet (ombygd 1870, restaurert 1929) hadde ry for helbredende virkning; stedsnavnet Krykjehaugen like ved vitner om det.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.