Faktaboks

TV 2
Offisielt navn
TV 2 AS
Organisasjonstype
Aksjeselskap
Forretningsadresse
Bergen
Stiftet
19.12.1997
Daglig leder
Olav Sandnes
Styreleder
Hans Jacob Carstensen
Åpningen av TV 2 i 1992
Fra åpningen av TV 2 i Grieghallen i Bergen 6. september 1992. Programleder Dan Børge Akerø (t.v.) sammen med statsminister Gro Harlem Brundtland og TV 2-sjef Bjørn Atle Holter-Hovind.
Åpningen av TV 2 i 1992
Av /NTB Scanpix.
Olav T. Sandnes
Olav T. Sandnes har vært leder for TV 2 siden 2015
Olav T. Sandnes
Av .
TV2s første konsesjon
Bjørn Atle Holter-Hovin var TV 2-sjef frem til i 1993. Her underskriver han TV 2s konsesjonsavtale sammen med daværende kulturminister Åse Kleveland.
TV2s første konsesjon
Av /NTB Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

TV 2 er en kommersiell allmennkringkaster, etablert i 1991 som Norges første private TV-selskap. TV 2 eies av det danske medieselskapet Egmont. TV 2 har sitt hovedkontor i Media City Bergen, med en stor nyhetsavdeling i Oslo. TV-selskapet har to redaksjonelle avdelinger, nyhetsavdelingen og en program-/innkjøpsavdeling.

TV 2 har hovedkontor i Bergen, men sender både fra Bergen og Oslo. Administrerende direktør og sjefredaktør fra januar 2015 er Olav T. Sandnes.

Nøkkeltall

Mediehuset TV 2 hadde 987 ansatte i 2016.Samme år hadde selskapet en omsetning på 448 millioner euro, og et driftsresultat på 11 milliarder euro (2016).

Historie

TV 2 ble opprettet for å skape konkurranse i det norske TV-markedet, der NRK hadde hatt monopol som riksdekkende aktør. Det var også et mål å bygge et nasjonalt forsvarsverk mot internasjonale kommersielle TV-selskaper, beholde reklameinntektene i Norge, og å stimulere til etablering av en privat norsk TV-produksjonsbransje.

TV 2 ansatte medarbeidere fra NRK, men hovedsakelig fra avisbransjen – særlig VG og lokalmedier. I starten ble TV 2 sammenlignet med NRK, både med hensyn til kvalitet og programmer. Etter en fase med dårlig økonomi og kritikk for ikke å leve opp til forventningene, ble TV 2 fra midten av 1990-tallet en økonomisk suksess.

TV 2 satset fra begynnelsen av sterkt på oppbyggingen av en journalistisk profil, og investerte store summer i nyhetsavdelingen som fremdeles står for den største del av utgiftsbudsjettet. Til tross for satsingen på egen journalistikk utgjør innkjøpte dramaserier og reality-TV en stor del av innholdet på TV 2.

Kanalens slagord «Glimt i øyet» signaliserte at kanalen ville fremstå som frekk og folkelig. Denne merkevarebyggingen var en del av TV 2s nøkkel til suksess. TV 2 ga seerne en ny type TV-kultur; en amerikansk kommersiell TV tilpasset et norsk publikum. TV 2 har utmerket seg gjennom kjente programledere, populære underholdningsprogram, samt hardtslående debatter og dokumentarer.

TV 2 hadde senderettighetene til noen av USAs mest populære serier på slutten av 1990-tallet, som Seinfeld, Friends, Ally McBeal, Cheers, X-Files og Frustrerte fruer. Gjennom disse seriene fikk TV 2 status som 'Norges seriemester', noe som la grunnlag for TV 2s appell hos unge seergrupper (18–34 år).

TV 2 var første norske kanal med egenproduserte morgensendinger på hverdager i 1994. God morgen, Norge!, er, sammen med Hotel Cæsar og TV 2 Hjelper deg, blant kanalens lengstlevende programmer. Norskprodusert humorserier som Mot i Brøstet var med på å etablere TV 2 som en nyskapende, folkelig og frekk kanal.

Konsesjonsavtale

TV 2 har konsesjon som allmennkringkaster. Det innebærer at staten har inngått en bytteavtale med medieselskapet, der begge parter har interesser. Staten ønsker at TV 2 skal bidra til å bevare norsk kultur, språk og identitet, samt å opplyse folket gjennom daglige nyhetssendinger. TV 2 ønsker på sin side økonomiske fordeler og kompensasjon for utgifter ved å sende programmer som ikke er kommersielt lønnsomme.

I løpet av TV 2s første 25 år har konsesjonsavtalene mellom Kulturdepartementet og TV 2 endret seg, og vært gjenstand for flere runder med reforhandlinger.

Den første konsesjonen ble tildelt i 1991 med en varighet på 10-år. I denne avtalen skulle TV 2 skulle oppfylle bestemte forpliktelser i bytte mot følgende krav: hovedkontor utenfor hovedstaden, for å bidra til geografisk spredning av norsk mediebransje, daglige nyhetssendinger, samt å produsere innhold for brede så vel som smale målgrupper, inkludert innhold for barn og den samiske befolkning. I bytte mot disse kravene fikk TV 2 enerett på det riksdekkende markedet for TV-reklame i Norge. Dette var en lønnsom avtale for TV 2, som i ettertid har blitt betegnet som en «lisens til å trykke penger».

Den andre konsesjonsavtalen ble forhandlet i 2001. Selv om staten ikke opplevde at TV 2 oppfylte alle kravene i konsesjonen, fikk TV 2 en fornyet konsesjonsavtale. Med dette fikk TV 2 gjennomslag for sin programprofil også overfor staten. På grunn av forventninger om at det digitale bakkenettet ville endre TV 2s situasjon i markedet, ble denne konsesjonen tildelt for en kortere periode enn den første.

Den tredje konsesjonen ble tildelt for perioden 2010 til 2015. Denne gangen var eneretten til reklamemarkedet betydelig mindre verdifull for TV 2, fordi det digitale bakkenettet gjorde det mulig også for kanaler uten konsesjon å sende til hele befolkningen. Isteden fikk TV 2 derfor økonomiske fordeler gjennom markedsmessig gunstige betingelser i forhandlingene med kabel-tv-distributører som Canal Digital og Get. Kravene til TV 2 hadde også blitt redusert siden den første konsesjonen, men TV 2 forpliktet seg til å sende daglige nyhetssendinger, norsk innhold, og å ha hovedkontor i Bergen.

Den fjerde avtalen med staten om drift av kommersiell TV kom i stand etter en periode med høy grad av usikkerhet. TV 2 valgte i 2016 å avstå fra å søke den utlyste konsesjonen for drift av kommersiell TV allmennkringkasting, og markerte med dette at selskapet ønsket seg et bedre tilbud fra staten. Etter en periode med forhandlinger, og diskusjoner i offentligheten, utlyste Kulturdepartementet en ny konsesjon i 2017, som TV 2 var eneste søker til. TV 2 har forhandlet seg frem til en avtale der de mottar økonomisk kompensasjon for å produsere nyheter. I utlysningen tilbys inntil 135 millioner NOK i året som kompensasjon for allmennkrinkastingsoppdraget.

TV 2 Gruppen, eierskap og økonomi

TV 2s kanalportefølje består av nisjekanaler, som blant annet: TV 2 Zebra (2005–), TV 2 Livsstil (2015–), TV 2 Humor (2015), TV 2 Sportskanalen (2007–), TV 2 Nyhetskanalen (2007–) og TV 2 Sport Premium (2010–). Nisjekanalene tilbys både som deler av TV-pakker og via strømme-TV-tjenesten TV 2 Sumo.

TV 2 er medeier i Norges televisjon AS og RiksTV AS sammen med NRK og Telenor. Tidligere hadde TV 2 eierskap i radiokanalen Kanal 24 (2004–2007), kanalen TV Norge (større eierandel 1997–2004, programsamarbeid frem til 1999) samt Nettavisen (2002–2008).

TV 2 finansieres med reklame, brukerbetaling og distribusjonsinntekter. Andelen av inntektene som kommer fra TV-reklame har sunket betydelig i løpet av de siste årene, mens betal-TV har gitt økende inntekter.

Distribusjon

TV 2 nådde ved sendestart i 1992 ca. 70 prosent av befolkningen. Kanalen sender på bakkenettet, i kabelfjernsyn og over satellitt. Frem til 2008 var TV 2 bare tilgjengelig på én av parabolplattformene (Canal Digital), men kan etter dette tas imot av alle. De øvrige TV 2-kanalene sendes over kabel og satellitt; TV 2 Zebra sendes også over det digitale bakkenettet.

Administrerende direktører

År Direktør
1991–93 Bjørn Atle Holter-Hovind
1993–99 Arne A. Jensen
1999–2007 Kåre Valebrokk
2007–2015 Alf Hildrum
2015- Olav T. Sandnes

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

TV 2
Sektorkode
2100 Private aksjeselskaper mv.
Næringskode(r)
60.200 Fjernsynskringkasting

Kommentarer (2)

skrev David Olsen

Hva slags nett-tjenester finnes på TV 2 Sumo? Burde ikke det beskrives nærmere?

skrev Bjørn Eckblad

"TV 2 eies med 50 % hver av Egmont Gruppen og A-pressen" bør endres tilTV 2 er eid av danske Egmont.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg