Gerhard Henrik Armauer Hansen var en norsk lege og bakteriolog, kjent som den som identifiserte mikroorganismen som er årsaken til sykdommen lepra.

Hansen var født i Bergen, han var bror av Johan D. Irgens Hansen og Klaus Hanssen. Han fullførte medisinerstudiene i 1866, og hadde da allerede gjort seg bemerket som en forskerbegavelse. To år senere ble ansatt ved Pleiestiftelsen for spedalske i Bergen og som underlege ved Lungegårdshospitalet under Daniel Cornelius Danielssen. Hansen ble boende i Bergen resten av sitt liv, som han viet til lepraforskningen.

Det var den gang delte meninger om spedalskhetens natur. Hansen fant gjennom inngående studier at den ikke var arvelig, og i 1873 påviste han stavformede legemer i spedalske knuter. Gjennom nye undersøkelser fant han at disse var sykdommens årsak; leprabasillen var funnet. Fra 1875 ble Hansen overlege for spedalskheten i Norge, og i de følgende år utformet han den nye lepralovgivningen. De norske og svenske Redd Barna-organisasjonene har siden 1969 drevet Armauer Hansen Research Institute i Addis Abeba, Etiopia, med omfattende grunnforskning innen lepra, spesielt med hensyn til sykdommens immunologi.

Hansen ble tidlig grepet av Charles Darwins lære, som han ivrig forfektet; han var både på dette og beslektede felter en ypperlig popularisator. Han var også en fremragende zoolog. I 1901 ble hans byste, utført av Jo Visdal, reist i Muséhagen i Bergen. Hans Livserindringer utkom 1910.

  • Patrix, Johanne-Margrethe: Gerhard Armauer Hansen: leprabasillens oppdager, 1997, isbn 82-514-0431-2, Finn boken
  • Vogelsang, Th.M.: Gerhard Henrik Armauer Hansen, 1841-1912, 1968, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.