Gerhard Henrik Armauer Hansen var en norsk lege og bakteriolog, kjent som den som identifiserte mikroorganismen som er årsaken til sykdommen lepra.

Hansen var født i Bergen, han var bror av Johan D. Irgens Hansen og Klaus Hanssen. Han fullførte medisinerstudiene i 1866, og hadde da allerede gjort seg bemerket som en forskerbegavelse. To år senere ble ansatt ved Pleiestiftelsen for spedalske i Bergen og som underlege ved Lungegårdshospitalet under Daniel Cornelius Danielssen. Hansen ble boende i Bergen resten av sitt liv, som han viet til lepraforskningen.

Det var den gang delte meninger om spedalskhetens natur. Hansen fant gjennom inngående studier at den ikke var arvelig, og i 1873 påviste han stavformede legemer i spedalske knuter. Gjennom nye undersøkelser fant han at disse var sykdommens årsak; leprabasillen var funnet. Fra 1875 ble Hansen overlege for spedalskheten i Norge, og i de følgende år utformet han den nye lepralovgivningen. De norske og svenske Redd Barna-organisasjonene har siden 1969 drevet Armauer Hansen Research Institute i Addis Abeba, Etiopia, med omfattende grunnforskning innen lepra, spesielt med hensyn til sykdommens immunologi.

Hansen ble tidlig grepet av Charles Darwins lære, som han ivrig forfektet; han var både på dette og beslektede felter en ypperlig popularisator. Han var også en fremragende zoolog. I 1901 ble hans byste, utført av Jo Visdal, reist i Muséhagen i Bergen. Hans Livserindringer utkom 1910.

  • Patrix, Johanne-Margrethe: Gerhard Armauer Hansen: leprabasillens oppdager, 1997, isbn 82-514-0431-2, Finn boken
  • Vogelsang, Th.M.: Gerhard Henrik Armauer Hansen, 1841-1912, 1968, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.