Gerhard Henrik Armauer Hansen var en norsk lege og bakteriolog, kjent som den som identifiserte mikroorganismen som er årsaken til sykdommen lepra.

Hansen var født i Bergen, han var bror av Johan D. Irgens Hansen og Klaus Hanssen. Han fullførte medisinstudiene i 1866, og hadde da allerede gjort seg bemerket som en forskerbegavelse. To år senere ble han ansatt ved Pleiestiftelsen for spedalske i Bergen og som underlege ved Lungegårdshospitalet under Daniel Cornelius Danielssen. Hansen ble boende i Bergen resten av sitt liv, som han viet til lepraforskningen.

Det var den gang delte meninger om spedalskhetens natur. Hansens sjef Danielssen mente at sykdommen gikk i arv. Hansen kom gjennom inngående studier til at den ikke var arvelig, og i 1873 påviste han stavformede legemer i spedalske knuter. Gjennom nye undersøkelser kom han til at disse var sykdommens årsak. Basillene fikk det vitenskapelige navnet mycobacterium leprae. I 1875 ble Hansen overlege for spedalskheten i Norge, og i de følgende år utformet han den nye lepralovgivningen.

I 1880 ble Hansen dømt av Bergen byrett for å ha misbrukt sin stilling som lege, etter at han prøvde å overføre én type lepra på en pasient som led av en annen type lepra, uten først å ha innhentet pasientens samtykke. Han ble fradømte sin stilling som lege ved pleiestiftelsen, men beholdt stillingen som overlege for den spedalske sykdom i Norge. Dette er det første kjente tilfellet av rettsforfølgelse på grunnlag av uetiske medisinske eksperimenter i Norge.

I 1870-årene ble Hansen kjent med Charles Darwins lære, og han ble en ivrig forfekter av utviklingslæren i Norge. Han var både på dette og beslektede felt en ypperlig formidler av fagstoff til allmenheten. Hansen var også en fremragende zoolog.

I 1901 ble hans byste, utført av Jo Visdal, reist i Muséhagen i Bergen. Hansens Livserindringer utkom i 1910.

De norske og svenske Redd Barna-organisasjonene har siden 1969 drevet Armauer Hansen Research Institute i Addis Abeba i Etiopia, med omfattende grunnforskning innen lepra, spesielt med hensyn til sykdommens immunologi.

Hans arbeid fikk stor betydning for norske misjonsarbeid som grunnla en rekke institusjoner for spedalske. Et eksempel er Antsirabe på Madagaskar der Thorkild Guttormsen Rosaas grunnla en stor institusjon og sykehus for spedalske.

  • Patrix, Johanne-Margrethe: Gerhard Armauer Hansen: leprabasillens oppdager, 1997, isbn 82-514-0431-2, Finn boken
  • Rosaas, Thorkild Guttormsen (1910). Korsets Lægedom: Missionsarbeide blant spedalske paa Madagaskar. Kristiania: Bjørnstad forlag
  • Vogelsang, Th.M.: Gerhard Henrik Armauer Hansen, 1841-1912, 1968, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.