Faktaboks

Havforskningsinstituttet
Forretningsadresse
Bergen
Daglig leder
Nils Gunnar Kvamstø

Akvariet i Bergen. Havforskningsinstituttet holder til i høyblokken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Havforskningsinstituttet er et nasjonalt forskningssenter for ressurser og miljø i havet og på kysten etablert i Bergen i 1900. Frem til 1989 var Havforskningsinstituttet (også kalt HI) underlagt Fiskeridirektoratet, men er i dag underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Havforskningsinstituttet er samlokalisert med Akvariet i Bergen på Nordnes.

Havforskningsinstituttet ble 1. januar 2018 fusjonert med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (navnet Havforskningsinstituttet ble beholdt). En fremtidig samlokalisering med Fiskeridirektoratet er under planlegging.

Virksomheten omfatter tre hovedområder: kunnskapsinnsamling og overvåking av marine ressurser som er av betydning for fiske og fangst, marint miljø i form av blant annet overvåking av miljøgifter i norske farvann, og havbruksforskning for optimalisering av eksisterende oppdrettsvirksomhet, utvikling av nye områder og marine arter for oppdrett. Havforskningsinstituttet samarbeider med Norad om fiskeriforskning i utviklingsland. En sentral del av dets oppgave er å gi råd til myndigheter og næring om forvaltning av havmiljøet og marine ressurser.

Havforskningsinstituttet er organisert i tverrfaglige forskningsgrupper, forskningsteknisk avdeling og fiskerifaglig senter for utviklingssamarbeid. Instituttet omfatter tre forskningsstasjoner: Flødevigen, Matre (havbruk – laksefisk), Austevoll (havbruk – marine arter). I tillegg opprettet instituttet en egen avdeling i Tromsø i 2003. Instituttet eier tre forskningsfartøyer og har ansvaret for ytterligere to fartøyer. Det leier inn ytterligere fartøyer spesielt til merkeforsøk og prøvetaking.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Schwach, Vera: Havet, fisken og vitenskapen: fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000, 2000, isbn 82-7461-051-2

Faktaboks

Havforskningsinstituttet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
72.190 Annen forskning og annet utviklingsarbeid innen naturvitenskap og teknikk

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg