Akvariet i Bergen. Havforskningsinstituttet holder til i høyblokken.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Bergen, etablert 1900, nasjonalt forskningssenter for ressurser og miljø i havet og på kysten. Frem til 1989 var Havforskningsinstituttet (også kalt HI) underlagt Fiskeridirektoratet, men er i dag underlagt Fiskeridepartementet. Havforskningsinstituttet er samlokalisert med Akvariet i Bergen på Nordnes.

Virksomheten omfatter tre hovedområder: kunnskapsinnsamling og overvåking av marine ressurser som er av betydning for fiske og fangst, marint miljø i form av bl.a. overvåking av miljøgifter i norske farvann, og havbruksforskning for optimalisering av eksisterende oppdrettsvirksomhet, utvikling av nye områder og marine arter for oppdrett. Havforskningsinstituttet samarbeider med NORAD om fiskeriforskning i utviklingsland. En sentral del av dets oppgave er å gi råd til myndigheter og næring om forvaltning av havmiljøet og marine ressurser.

Havforskningsinstituttet er organisert i tverrfaglige forskningsgrupper, forskningsteknisk avdeling og fiskerifaglig senter for utviklingssamarbeid. Instituttet omfatter tre forskningsstasjoner: Flødevigen, Matre (havbruk – laksefisk), Austevoll (havbruk – marine arter). I tillegg opprettet instituttet en egen avdeling i Tromsø i 2003. Instituttet eier 3 forskningsfartøyer og har ansvaret for ytterligere 2 fartøyer. Det leier inn ytterligere fartøyer spesielt til merkeforsøk og prøvetaking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.