Akvariet i Bergen. Havforskningsinstituttet holder til i høyblokken.

Lars Mæhlum. Begrenset gjenbruk

Bergen, etablert 1900, nasjonalt forskningssenter for ressurser og miljø i havet og på kysten. Frem til 1989 var Havforskningsinstituttet (også kalt HI) underlagt Fiskeridirektoratet, men er i dag underlagt Fiskeridepartementet. Havforskningsinstituttet er samlokalisert med Akvariet i Bergen på Nordnes.

Virksomheten omfatter tre hovedområder: kunnskapsinnsamling og overvåking av marine ressurser som er av betydning for fiske og fangst, marint miljø i form av bl.a. overvåking av miljøgifter i norske farvann, og havbruksforskning for optimalisering av eksisterende oppdrettsvirksomhet, utvikling av nye områder og marine arter for oppdrett. Havforskningsinstituttet samarbeider med NORAD om fiskeriforskning i utviklingsland. En sentral del av dets oppgave er å gi råd til myndigheter og næring om forvaltning av havmiljøet og marine ressurser.

Havforskningsinstituttet er organisert i tverrfaglige forskningsgrupper, forskningsteknisk avdeling og fiskerifaglig senter for utviklingssamarbeid. Instituttet omfatter tre forskningsstasjoner: Flødevigen, Matre (havbruk – laksefisk), Austevoll (havbruk – marine arter). I tillegg opprettet instituttet en egen avdeling i Tromsø i 2003. Instituttet eier 3 forskningsfartøyer og har ansvaret for ytterligere 2 fartøyer. Det leier inn ytterligere fartøyer spesielt til merkeforsøk og prøvetaking.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.