Havforskningsinstituttet

Akvariet i Bergen. Havforskningsinstituttet holder til i høyblokken.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Havforskningsinstituttet er et nasjonalt forskningssenter for ressurser og miljø i havet og på kysten etablert i Bergen i 1900. Frem til 1989 var Havforskningsinstituttet (også kalt HI) underlagt Fiskeridirektoratet, men er i dag underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Havforskningsinstituttet er samlokalisert med Akvariet i Bergen på Nordnes.

Havforskningsinstituttet ble 1. januar 2018 fusjonert med Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning (navnet Havforskningsinstituttet ble beholdt). En fremtidig samlokalisering med Fiskeridirektoratet er under planlegging.

Virksomheten omfatter tre hovedområder: kunnskapsinnsamling og overvåking av marine ressurser som er av betydning for fiske og fangst, marint miljø i form av blant annet overvåking av miljøgifter i norske farvann, og havbruksforskning for optimalisering av eksisterende oppdrettsvirksomhet, utvikling av nye områder og marine arter for oppdrett. Havforskningsinstituttet samarbeider med Norad om fiskeriforskning i utviklingsland. En sentral del av dets oppgave er å gi råd til myndigheter og næring om forvaltning av havmiljøet og marine ressurser.

Havforskningsinstituttet er organisert i tverrfaglige forskningsgrupper, forskningsteknisk avdeling og fiskerifaglig senter for utviklingssamarbeid. Instituttet omfatter tre forskningsstasjoner: Flødevigen, Matre (havbruk – laksefisk), Austevoll (havbruk – marine arter). I tillegg opprettet instituttet en egen avdeling i Tromsø i 2003. Instituttet eier tre forskningsfartøyer og har ansvaret for ytterligere to fartøyer. Det leier inn ytterligere fartøyer spesielt til merkeforsøk og prøvetaking.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Schwach, Vera: Havet, fisken og vitenskapen: fra fiskeriundersøkelser til havforskningsinstitutt 1860-2000, 2000, isbn 82-7461-051-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg