Ukrainsk er et slavisk språk og hører sammen med russisk og hviterussisk til de østslaviske språkene. Det er offisielt språk i Ukraina, og anerkjent minoritetsspråk i Moldova, Ungarn, Serbia, Tsjekkia, Polen, og Romania. Videre snakkes det i Russland, Hviterussland, Slovakia, Kasakhstan og av emigrantgrupper i Nord- og Sør-Amerika, i alt av ca. 46 mill.

Ukrainsk skrives med en variant av det kyrilliske alfabetet, og skiller seg fra russisk skrift i et par bokstaver:

Ukrainsk har disse bokstavene som ikke finnes i russisk: ґ /g/, є /je/, і /i/, ї /ji/, mens skriften mangler følgende bokstaver som brukes i russisk: ё, ъ, ы

Bokstavenes uttale er også delvis forskjellig fra russisk. Karakteristisk for ukrainsk er bl.a. overgangen av lyden g til h (ukrainsk horˈa, russisk gora 'fjell' - både russisk og ukrainsk skriver гора). Ubetont o reduseres ikke som i russisk til [a] (ukrainsk [vodˈa], russisk [vadˈa] 'vann', skrevet вода). Bokstaven е uttales på ukrainsk alltid /e/, mens lyden /je/ har en egen bokstav є: приємно /pryjˈemno/ 'hyggelig'. Ukrainsk и uttales som russisk ы, mens russisk и skrives і på ukrainsk. Russisk har ikke lyden ji/, som skrives ї på ukrainsk. Bokstaven щ har en tydeligere /sjtsj/-uttale enn på russisk. Ukrainsk har ikke hardt tegn (ъ). Bokstaven в i slutten av stavelse uttales som engelsk w: Київ /k'yjiw/ 'Kyïv'. Ord som på russisk begynner på vokalene о og у får vanligvis en в foran vokalen på ukrainsk, sml. russisk она 'hun', улица 'gate' med ukrainsk вона, вулиця. Russisk o går dessuten ofte over til ukrainsk і: sml. russisk он 'han' med ukrainsk він. I motsetning til russisk blir ikke stemte konsonanter ustemte i utlyd: sml. ordet 'fra' som på russisk uttales од /at/ med ukrainsk від /vid/.

En apostrof (') viser at konsonanten ikke skal palataliseres av påfølgende /j/: сем'я 'familie'.

Trykket er bevegelig og kan ligge på forskjellige stavelser avhengig av ordet. Ordene har ikke nødvendigvis samme trykk som samme ord i russisk. 

Som hviterussisk har det opptatt mange polske ord fordi det ukrainske området var underlagt Polen i flere hundre år. Det ukrainske standardspråket ble utviklet i begynnelsen av 1900-tallet. Ble tidligere også kalt lillerussisk og rutensk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.