Donetsk

Hotellet Donbass slott (1938) ligger i Donetsk by. Foto fra 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Donetsk er en by og et fylke (oblast) i Ukraina. Byen ligger 165 kilometer nordvest for Rostov, med 905 364 innbyggere (2021). Fylket har et areal på 26 517 kvadratkilometer og 4,1 millioner innbyggere (2021). Donetsk by er fylkets hovedstad og største by.

Faktaboks

Uttale
don'etsk (ukrainsk uttale) danjˈetsk (russisk uttale)
Etymologi

Fra navnet på elva Donets

Også kjent som

ukrainsk Donets'k (Донецьк)

russisk Donetsk (Донецк)

Jusovka, Yuzovka, Iuzovka (til 1925), etter John Hughes

Stalino (1925–1961), etter Josef Stalin

I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk (Folkerepublikken Donetsk) i østlige deler av Donetsk fylke. I 2022 ble folkerepublikken anerkjent av Russlands president Vladimir Putin.

Byen

Næringsliv og kultur

Donetsk er den viktigste industribyen i Donetsbassenget (Donbas). Innenfor bygrensen finnes mer enn 40 kullgruver. Byen har et stort jern- og stålkombinat med produksjon av blant annet råjern, platestål, rørstål og stålwire. Det er omfattende kjemisk industri (plast, kunstgjødsel) og mekanisk industri (jernbanemateriell, maskiner, gruveutstyr). Gruvedriften har ført til en noe usammenhengende bystruktur, hvor bolig- og industriområdene veksler med store, åpne arealer.

Donetsk har universitetet fra 1965, og byen har også flere høyskoler og en rekke forskningsinstitusjoner.

Historie

Industrien ble startet i 1870 av waliseren John Hughes, for å produsere jernbaneskinner for den raskt voksende russiske jernbanen.

Donetsk fikk store ødeleggelser under den tyske okkupasjonen i 1941–1943, under andre verdenskrig.

Fylket

I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk i østlige deler av Donetsk fylke. Ukraina vist i grått og oransje. Områder som per januar 2022 er annektert av Russland (Krim), eller del av russiskstøttede utbryterrepublikker (Donetsk og Lugansk) er markert i oransje. Den russiskstøttede utbryterrepublikken Transnistria i Moldova er markert i gult.

Donetsk fylke (oblast) ligger i Øst-Ukraina. Sammen med Luhansk (Ukraina) og Rostov (Russland) er fylket en del av den viktige industriregionen Donbas. Her foregår spesielt produksjon av kull.

Fylkets største byer er Donetsk, Mariupol, Markiivka, Horlivka og Kramatorsk. Donetsk by er fylkets offisielle administrasjonssenter, men siden byen ligger i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, fyller Kramatorsk fra 2014 rollen som fylkets administrasjonssenter.

Folkerepublikken Donetsk (DNR)

Folkerepublikken Donetsk (DNR) ble opprettet av russisk-støttede separatister under Ukrainakrisen i 2014. Det offisielle navnet på russisk er er Donetskaja Narodnaja Respublika. Benevnelsen folkerepublikk skriver seg fra perioden 1948–1989 da en del land med kommunistpartistyre øst i Europa kalte seg det, for eksempel Polen. I virkeligheten dreier det seg om en såkalt de-factostat, en statsdannelse som er i stand til å styre seg selv, men som ikke har oppnådd formell anerkjennelse av andre stater og derfor heller ikke har FN-medlemskap. Som oftest dreier dette seg om løsrivelsestater på områder som tidligere har ligget under en annen stat. Den offisielle ukrainske benevnelsen på området er «midlertidig okkupert ukrainsk territorium».

Inntil Russland anerkjente DNR i februar 2022, hadde bare «Folkerepublikken Luhansk», Sør-Ossetia og Abkhazia anerkjent DNR, men disse løsrivelsesstatene mangler selv internasjonal anerkjennelse. Etter Russlands anerkjennelse fulgte Cuba, Venezuela, Nicaragua og Syria opp og anerkjente DNR.

Etablering

Våren 2014, etter at et folkeopprør i Kyiv hadde ført nye ledere til makten i Ukraina, brøt det ut demonstrasjoner mot de nye makthaverne i hovedstaden i Donetsk og andre byer i Øst og Sør-Ukraina, se Ukraina-krisen. Med russisk initiativ og støtte gikk demonstrasjonene i Donetsk og Luhansk fylker over i et væpnet opprør. Den 7. april 2014 ble Folkerepublikken Donetsk proklamert.

Den 11. mai samme år ble dette «bekreftet» av befolkningen i en folkeavstemning. Det var ikke fri debatt eller uavhengige valgobservatører ved avstemningen, men det er antatt at svært mange i Donetsk var misfornøyde med utviklingen etter maktovertakelsen i Kyiv etter at president Viktor Janukovytsj flyktet i februar 2014. Misnøyen skyldtes frykt for at det økonomiske samkvemmet med Russland, som denne regionen var avhengig av, ville bli skadelidende av at regjeringen i Kyiv vendte seg mot EU. Det var også misnøye med at Ukraina ikke lå opp til sidestilling av ukrainsk og russisk språk.

Etter harde kamper høsten 2014 og vinteren 2015 ble de de såkalte Minsk-avtalene signert av Ukraina, Russland, representanter for folkerepublikkene og OSSE. Her ble det enighet om at folkerepublikkene igjen skulle bli deler av Ukraina, men på bestemte vilkår, som blant annet gikk ut på en viss grad av selvstyre. Videre uenigheter både om innholdet i disse vilkårene og om rekkefølgen for gjennomføringen av dem har imidlertid ført til at Minsk-avtalene bare i liten grad har blitt satt ut i livet.

Forholdene i DNR

Minsk-avtalene fra 2014 og 2015 fastla frontlinjen og påla våpenhvile. Denne frontlinja, som også kalles kontaktlinja, gikk gjennom Donetsk fylke slik at en tredel ble liggende under opprørernes kontroll. Frontlinja har siden ligget fast, men det har vært stadige brudd på våpenhvilen. Samlet for hele Donbass har 14 000 mennesker mistet livet som følge av konflikten. Militæret i DNR skal ha blitt trent av spesialister fra Russland, men Russland har benektet dette.

Økonomien i Donbass-regionen, som Donetsk tilhører, har siden oppløsningen av Sovjetunionen i 1991 vært tett sammenvevd med den russiske. Likevel har det hatt negativ effekt at økonomien nå er avskåret fra det øvrige Ukraina. Mens Donetsk tidligere hadde solide bedrifter og høy levestandard etter ukrainsk målestokk, er fattigdom nå utbredt. Som følge av krigshandlingene siden 2014 har mye av infrastrukturen vært ødelagt.

I DNR ble russiske lærebøker og russisk valuta innført. Fra 2017 har de personlige dokumentene til innbyggerne i DNR vært gyldige også i Russland. Det dreier seg om for eksempel fødsels- og vielsesattester. Våren 2019 undertegnet Russlands president Vladimir Putin et dekret som gjorde det lettere for innbyggerne i de to folkerepublikkene å søke russisk statsborgerskap. Det er anslått at om lag 365 000 innbyggere i Donetsk benyttet seg av dette tilbudet innen februar 2022, men sikre tall er ikke offentliggjort. Det hører med til bildet at både Ungarn og Romania lenge hadde tilbudt statsborgerskap til visse kategorier ukrainske statsborgere. Det dreier seg om innbyggerne som ble født i de områdene som lå under de to landene før sovjetrepublikken Ukrainas vestgrense ble flyttet vestover i 1945, og etterkommerne deres.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Donetsk er en oblast med byen Donetsk som hovedstad og største by.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg