Faktaboks

Donetsk

ukrainsk Donets'k (Донецьк)

russisk Donetsk (Донецк)

Jusovka, Yuzovka, Iuzovka (til 1925), etter John Hughes

Stalino (1925–1961), etter Josef Stalin

Etymologi

Fra navnet på elva Donets

Uttale
don'etsk (ukrainsk uttale) danjˈetsk (russisk uttale)
Donbass Palace
Hotellet Donbass slott (1938) ligger i Donetsk by. Foto fra 2014.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Transfigurasjonskirken i Donetsk
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Donetsk er en by og et fylke (oblast) i Ukraina. Byen ligger 165 kilometer nordvest for Rostov, med 905 364 innbyggere (2021). Fylket har et areal på 26 517 kvadratkilometer og 4,1 millioner innbyggere (2021). Donetsk by er fylkets hovedstad og største by.

I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk (Folkerepublikken Donetsk) i østlige deler av Donetsk fylke. I 2022 ble folkerepublikken anerkjent av Russlands president Vladimir Putin.

Byen

Næringsliv og kultur

Donetsk er den viktigste industribyen i Donetsbassenget (Donbas). Innenfor bygrensen finnes mer enn 40 kullgruver. Byen har et stort jern- og stålkombinat med produksjon av blant annet råjern, platestål, rørstål og stålwire. Det er omfattende kjemisk industri (plast, kunstgjødsel) og mekanisk industri (jernbanemateriell, maskiner, gruveutstyr). Gruvedriften har ført til en noe usammenhengende bystruktur, hvor bolig- og industriområdene veksler med store, åpne arealer.

Donetsk har universitetet fra 1965, og byen har også flere høyskoler og en rekke forskningsinstitusjoner.

Historie

Industrien ble startet i 1870 av waliseren John Hughes, for å produsere jernbaneskinner for den raskt voksende russiske jernbanen.

Donetsk fikk store ødeleggelser under den tyske okkupasjonen i 1941–1943, under andre verdenskrig.

Fylket

Ukraina

I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk i østlige deler av Donetsk fylke. Ukraina vist i grått og oransje. Områder som per januar 2022 er annektert av Russland (Krim), eller del av russiskstøttede utbryterrepublikker (Donetsk og Lugansk) er markert i oransje. Den russiskstøttede utbryterrepublikken Transnistria i Moldova er markert i gult.

Donetsk fylke (oblast) ligger i Øst-Ukraina. Sammen med Luhansk (Ukraina) og Rostov (Russland) er fylket en del av den viktige industriregionen Donbas. Her foregår spesielt produksjon av kull.

Fylkets største byer er Donetsk, Mariupol, Markiivka, Horlivka og Kramatorsk. Donetsk by er fylkets offisielle administrasjonssenter, men siden byen ligger i den selverklærte Folkerepublikken Donetsk, fyller Kramatorsk fra 2014 rollen som fylkets administrasjonssenter.

Folkerepublikken Donetsk (DNR)

Folkerepublikken Donetsk (DNR) ble sammen med Folkerepublikken Lugansk opprettet av russisk-støttede separatister under Ukrainakrisen i 2014. Det offisielle navnet på russisk er er Donetskaja Narodnaja Respublika. Fra 2014 til 2022 var Russlands offisielle politikk at begge disse folkerepublikkene skulle gjenforenes med resten av Ukraina forutsatt at de ble tildelt en betydelig grad av selvstendighet. En slik ordning ville gjøre det mulig for Russland å påvirke ukrainsk politikk innenfra via foIkerepublikkene. I februar 2022 endret imidlertid Russland syn og anerkjente de to folkerepublikkene som selvstendige stater. Dette betydde slutten for den såkalte Minsk-prosessen. Forhandlingene i Minsk hadde handlet om under hvilke vilkår de to folkerepublikkene igjen kunne bli en del av Ukraina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Svein Askheim

Donetsk er en oblast med byen Donetsk som hovedstad og største by.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg