Smolensk (by)

Smolensk kremlin (bymuren) med katedralen i bakgrunnen.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Smolensk er en by i Russland, administrasjonssenter i Smolensk fylke, ved elven Dnepr, 370 kilometer vest for Moskva. Byen har 325 500 innbyggere (2020).

Faktaboks

Uttale
smolˈensk.

Smolensk er et samferdselsknutepunkt med elektronisk industri, tekstil- og annen lettindustri. Byen har flere høyskoler og en katedral.

Historie

Smolensk ble grunnlagt i 882 og vokste til en viktig handelsby, omstridt mellom Polen-Litauen og Moskva-riket. I årene 1404–1514 tilhørte den Litauen, i årene 1618–1654 Polen.

Under napoleonskrigene seiret Napoleon Bonaparte i august 1812 over russerne ved Smolensk, og feltmarskalk Mikhail I. G. Kutuzov (fyrst Smolenskij) seiret i november samme år over general Michel Ney.

Under andre verdenskrig inntok tyskerne byen i august 1941 og tapte den i august 1943, begge ganger etter harde kamper som forårsaket store ødeleggelser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Jon Richardsen

Hvor er opplysningen om at Kutuzov beseiret M. Ney i Smolensk i november 1812 hentet fra? Finner ingen andre kilder som nevner dette, verken i omtale av Moskvafelttoget generelt, i omtale av Kutuzov eller av Michel Ney. Ingen kilder jeg har funnet nevner et andre slag i/ved Smolensk i november 1812

svarte Guro Djupvik

Hei Jon, Takk for innspill! Denne teksten er hentet fra siste papirutgave av Store norske leksikon, og ble gjennomgått grundig av redaksjonen i Kunnskapsforlaget, i sin tid. Vi i nettleksikonet har dessverre ikke tilgang til kildematerialet deres, så det er vanskelig å vise deg til videre lesning, men jeg vil få en historiker til å ta stilling til om slaget bør nevnes i artikkelen om Smolensk. Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

skrev David Brégaint

Hei, Du har helt rett. Jeg finner heller ikke noe referanse til et andre slag ved Smolensk i november 1812. Retter opp med det samme. Tusen takk for det! David Brégaint

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg