Viktor Janukovytsj

Faktaboks

Viktor Janukovytsj

Viktor Fjodorovytsj Janukovytsj, Viktor Fedorovitsj Janukovitsj

født:
9. juli 1950
Viktor Janukovitsj på en pressekonferanse i Rostov-on-Don i Russland 28. februar 2014, seks dager etter at han ble avsatt som Ukrainas president. Foto: Yuri Kochetkov/Epa/Scanpix.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Viktor Janukovytsj, ukrainsk politiker. Ukrainas president fra 2010 til han ble avsatt av nasjonalforsamlingen i Ukraina 22. februar 2014. Janukovytsj var statsminister 2002–04 og 2006–07.

Janukovytsj er utdannet som ingeniør og økonom og har nære bånd til sovjettidens maktelite. Han var guvernør i den økonomisk viktige Donetsk-regionen 1997–2002. Han ble av daværende president Leonid Kutsjma utpekt til statsminister i 2002, og til hans etterfølger ved presidentvalget 2004.

I sin statsministertid gjennomførte Janukovytsj en dreining av ukrainsk politikk fra EU-tilnærming mot et tettere samarbeid med Russland. Presidentvalget 2004 endte med dødt løp mellom Janukovitsj og opposisjonskandidaten Viktor Jusjtsjenko i første valgomgang. Janukovytsj ble erklært som vinner av 2. valgomgang 21. november, men valget ble kjent ugyldig av høyesterett, og Janukovytsj tapte omvalget 26. desember.

Ved parlamentsvalget våren 2006 fikk Janukovytsj' Regionparti 32 % av stemmene og ble det største partiet i nasjonalforsamlingen. Etter mer enn fire måneders regjeringskrise ble Janukovytsj på ny statsminister fra 4. august 2006. Hans koalisjonsregjering av Regionpartiet, sosialister og kommunister satt frem til nye valg i 2007. Partiet hans ble fortsatt størst med 34,4 %, men etter ny tautrekking ble hans rival Julija Tymosjenko ny statsminister fra 18. desember 2007.

I presidentvalget i 2010 vant han andre og avgjørende valgomgang 7. februar, da han slo utfordreren Julija Tymosjenko med en margin på 3,5 prosentpoeng.

I den påfølgende perioden gjorde Janukovytsj seg upopulær blant mange ukrainere som var kritiske til den tiltakende maktkonsentrasjonen og korrupsjonen som preget den politiske utviklingen. Høsten 2011 måtte han også tåle mye kritikk internasjonalt etter at Tymosjenko ble dømt til seks års fengsel for maktmisbruk. Mange så dette som en politisk hevn mot presidentens argeste politiske motstander.

I 2013-2014 utløste Janukovytsj’ politikk en krise som overgikk Oransjerevolusjonen fra 2004. I november 2013 nektet han å undertegne en lenge planlagt samarbeidsavtale med EU. Dette utløste opptøyer og ukelange demonstrasjoner. Protestene mot Janukovytsj økte i omfang i desember etter at politiet brukte vold for å fjerne demonstranter som hadde forskanset seg på Uavhengighetsplassen (Maidan) i sentrum av Kiev.

I januar og februar 2014 gikk protestene over i et voldelig opprør med mange titalls drepte. 21. februar undertegnet Janukovytsj og opposisjonspolitikerne Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Klitsjko og Oleh Tjahnibok en avtale som skulle få slutt på krisen. Avtalen hadde blitt framforhandlet ved hjelp av EU og Russland og innebar grunnlovsendringer, nyvalg og våpenhvile. Men allerede samme kveld forlot presidenten byen og 22. februar 2014 vedtok parlamentet å avsette Janukovytsj.

Janukovytsj flyktet østover i landet og inn i Russland via Krim-halvøya. Han har i ettertid forklart at han gjorde dette av frykt for sitt eget liv, og har ved flere anledninger uttalt seg om den pågående konflikten i landet på pressekonferanser i Russland.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg