kirkeslavisk

Oversikt over land i Europa der det snakkes slaviske språk. Vest-slaviske språk i lysegrønt, øst-slaviske i grønt og sør-slaviske i mørkegrønt.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Kirkeslavisk er det eldste slaviske skriftspråket. Skriftspråket ble skapt av de to slavermisjonærene Kyrillos og Methodios i siste halvdel av 800-tallet, på grunnlag av de sydslaviske, bulgarske dialekter talt ved byen Thessaloniki, som ligger i dagens Nord-Hellas.

I sin eldste bevarte form foreligger kirkeslavisk i en rekke kirkelige håndskrifter fra 1000- og 1100-tallet, skrevet dels med det glagolittiske, dels med det kyrilliske alfabet. Denne språkformen kalles gjerne gammelkirkeslavisk (også kalt gammelbulgarsk eller gammelslavisk), til forskjell fra kirkeslavisk, som betegner kirkespråket i de ortodokse, slaviske landene, og som utviklet visse lokale trekk (russisk-, ukrainsk-, serbisk-kirkeslavisk og så videre).

Kirkeslavisk var lenge i bruk som vanlig skriftspråk blant de ortodokse slaverne, til dels oppblandet med folkemålet. Fra 1700-tallet ble kirkeslavisk avløst av de nasjonale språkene, men er fremdeles liturgisk språk i de slaviske ortodokse kirkene, og har dermed spilt en lignende rolle hos de ortodokse slaverne som latinen i Vest-Europa. På grunn av sine alderdommelige språklige trekk er kirkeslavisk meget viktig for studiet av slaviske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg