Faktaboks

kirkeslavisk
Språkkoder
cu, chu (CU, CHU)
ISO-639:3
chu
Ostromirov-evangeliet

Kirkeslavisk er basert på en sørslavisk dialekt, og derfor kan vi i mange av de aller eldste østslaviske tekstene, som for eksempel Ostromir-evangeliet fra 1056, se både sør- og østslaviske trekk.

Ostromirov-evangeliet
Av .

Kirkeslavisk er det eldste slaviske skriftspråket. Skriftspråket ble skapt av de to slavermisjonærene Kyrillos og Methodios i siste halvdel av 800-tallet, på grunnlag av de sydslaviske, bulgarske dialekter talt ved byen Thessaloniki, som ligger i dagens Nord-Hellas.

I sin eldste bevarte form foreligger kirkeslavisk i en rekke kirkelige håndskrifter fra 1000- og 1100-tallet, skrevet dels med det glagolittiske, dels med det kyrilliske alfabet. Denne språkformen kalles gjerne gammelkirkeslavisk (også kalt gammelbulgarsk eller gammelslavisk), til forskjell fra kirkeslavisk, som betegner kirkespråket i de ortodokse, slaviske landene, og som utviklet visse lokale trekk (russisk-, ukrainsk-, serbisk-kirkeslavisk og så videre).

Kirkeslavisk var lenge i bruk som vanlig skriftspråk blant de ortodokse slaverne, til dels oppblandet med folkemålet. Fra 1700-tallet ble kirkeslavisk avløst av de nasjonale språkene, men er fremdeles liturgisk språk i de slaviske ortodokse kirkene, og har dermed spilt en lignende rolle hos de ortodokse slaverne som latinen i Vest-Europa. På grunn av sine alderdommelige språklige trekk er kirkeslavisk meget viktig for studiet av slaviske språk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bjørnflaten, Jan Ivar 2022, Gammelkirkeslavisk grammatikk, Oslo: Hermes forlag. Bind I. Philologica sub platano. Series grammatica. Institutum Norvegicum Philologicae.

Kommentarer (2)

skrev Vidar Lund

I biletteksten står dette: "Oversikt over land i Europa der det snakkes slaviske språk." Det er vel strengt teke land i Europa der slaviske språk er statsspråket? Er det ikkje gamle slaviskspråklege minoritetar både i Finland, Tyskland, Austerrike, Ungarn, Romania og Moldova t.d.? Hellas og Tyrkia?

svarte Erik Bolstad

Det har du heilt rett i. Takk!

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg