Galicja

Galicja var en østerriksk provins i perioden 1772–1918. Galicja omfattet nordskråningen av Karpatene og en del av slettelandet nordenfor. Den vesentligste delen av området er i vest Wisłas kildeområde (i dagens Polen), i øst Dnestrs (i dagens Ukraina). Østerriksk Galicja var ikke noe historisk landskap, men en ansamling av landskaper som Østerrike tok i besittelse og oppkalte etter ett av disse distriktene, det gamle fyrstedømmet Galitsj rundt byen av samme navn. «Kongeriket og kronlandet» Galicja omfattet i 1900 et landområde på 78 500 kvadratkilometer.

Faktaboks

uttale:
-ˈitsia
også kjent som:

Galitsja

tysk Galizien

Galicja oppstod av to hoveddeler, Lillepolen med Kraków og det egentlige Galicja med Lodomeria eller Røderussland. Lillepolen var udiskutabelt polsk, mens Polen, Böhmen og Ungarn alle forsøkte å legge det egentlige Galicja under seg. En tid var det også forent under et lokalt rutensk-ukrainsk fyrstehus. Da dette dynastiet døde ut i 1323, ble landet snart annektert av den polske kong Kasimir den store i 1349 og kolonisert av polsk godseieradel, som kom til å herske over massen av rutenske livegne. Det polske og det jødiske elementet kom også til å dominere fullstendig i byene.

Da Polen ble delt i 1772–1795, ble Galicja og Lillepolen innlemmet i Østerrike, som etter 1815 kalte sine besittelser for Kongeriket Galizien og Lodomerien og utvidet dette med Republikken Kraków i 1846. I 1848–1849 opphevet Østerrike livegenskapet i Galicja, og etter 1867 fikk polakkene utstrakt selvstyre på det administrative plan, i kulturelle spørsmål og i skolevesenet. Men ettersom det overveldende flertall av befolkningen i Galicjas østre halvdel var rutensk, førte den polske dominansen til forbitret motstand, og det utviklet seg en sterk vest-ukrainsk nasjonalistbevegelse.

Etter første verdenskrig ble Galicja i sin helhet innlemmet i den nye polske republikken. I 1939 sikret sovjethæren Øst-Galicja for den ukrainske sovjetrepublikken, og dette ble også ordningen etter 1945. Øst-Galicja ble en del av staten Ukraina fra 1991. Lillepolen med hovedbyene Kraków, Tarnów, Rzeszów og Przemyśl ble fortsatt polsk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg