Petro Oleksijovitsj Porosjenko, Ukrainas president, tidligere forretningsmann og politiker. Har i kortere perioder hatt ministerposter i skiftende regjeringer, samt ledet landets sikkerhetsråd. I perioden 2007–2012 ledet han styret for Ukrainas nasjonalbank. Kombinasjonen av stor personlig formue, stor politisk innflytelse og eierskap i en TV-kanal gjør Porosjenko til en av landets mektigste oligarker.

Porosjenko er gift og har fire barn. Han tilhører den ukrainsk-ortodokse kirke.

Porosjenko fullførte i 1989 utdannelsen som økonom ved fakultetet for internasjonale relasjoner ved statsuniversitetet i Kiev. Etter endt utdanning startet han sin egen forretningsvirksomhet ved å handle med kakaobønner. Han etablerte etterhvert Roshen-gruppen som ble landets ledende innen sjokolade- og konditorvarer. Dette gjorde ham til en av landets rikeste menn.

Senere har virksomheten blitt utvidet til å inkludere bilindustri, et skipsverft og eierskap i TV-kanalen 5 kanal

Den politiske karrieren startet da han ble valgt inn i det ukrainske parlamentet som representant for Ukrainas sosial-demokratiske parti i 1998. Partiet var på den tiden et støttepart for sittende president Leonid Kutsjma.

I 2000 brøt han ut for å etablere sitt eget parti Solidaritet, men allerede året etter spilte han en viktig rolle i etableringa av Regionpartiet, også det et støtteparti for president Kutsjma. Samme år brøt han med Regionpartiet for å bli kampanjesjef for Viktor Jusjtsjenkos parti Vårt Ukraina i forkant av parlamentsvalget i 2002. Porosjenko ble valgt inn fra dette partiet og fikk posisjonen som leder for parlamentets budsjettkomite.

Porosjenko var en viktig støttespiller for Jusjtsjenko under Oransjerevolusjonen, og etter at Jusjtsjenko hadde blitt valgt til president fikk han ansvaret for Ukrainas sikkerhetsråd. Han havnet imidlertid raskt i konflikt med statsminister Julija Tymosjenko, som involverte gjensidige beskyldninger om korrupsjon, og endte med at begge ble avsatt i september 2005.

Porosjenko ble gjenvalgt ved parlamentsvalget i 2006, men avstod fra å stille i 2007. Samme år ble han valgt til leder for styret for Ukrainas nasjonalbank. I 2009 ble Porosjenko utpekt til utenriksminister av president Jusjtsjenko, men han ble bare sittende i denne stillingen i et halvår, før Janukovytsj ble valgt til president og landet fikk ny regjering. I 2012 ble han hentet inn som handelsminister. Denne posisjonen hadde han et knapt år, før han ble avsatt i forbindelse med at han hadde blitt valgt inn i parlamentet igjen, denne gangen som partipolitisk uavhengig.

Han vant presidentvalget 25. mai 2014 med 54,7% prosent av stemmene i første valgomgang og ble innsatt i embetet 7.  juni.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.