Taras Sjevtsjenko

Faktaboks

Taras Sjevtsjenko

Taras Hryhorovytsj Sjevtsjenko

engelsk transkripsjon Taras Shevchenko

Uttale
sjevtsjˈenko
Født
9. mars 1814, Moryntsi, Kiev fylke, Det russiske imperiet (nå i Ukraina)
Død
10. mars 1861, St. Petersburg, Det russiske imperiet

Taras Sjevtsjenko, selvportrett (1840)

Artikkelstart

Taras Sjevtsjenko var en ukrainsk forfatter og maler. Han regnes som Ukrainas nasjonalpoet og grunnlegger av realismen i ukrainsk malerkunst.

Sjevtsjenko var livegen fra fødselen, men ble løskjøpt i 1838 og begynte på Kunstakademiet i St. Petersburg, samtidig som han skrev dikt. Han debuterte i 1840 med diktsamlingen Kobzar, som ble fulgt av flere episke dikt, der han skildrer ukrainsk liv og historie (Hajdamakene, 1841).

I 1847 ble han arrestert for revolusjonær virksomhet og dømt til ti års soldattjeneste. Tross skriveforbud skrev han i disse årene blant annet flere fortellinger og den selvbiografiske romanen Kunstneren (1856, utgitt posthumt) på russisk. Han kom med sterke angrep på nasjonal og sosial undertrykkelse er de episke diktene Neofyttene (1857) og Marija (1859).

Sjevtsjenko har fått en unik posisjon i ukrainsk kultur som en personifisering av landets uavhengighetskamp. Denne rolle er et resultat av hans egen bakgrunn som livegen, hans forvisning, men også av innholdet i de litterære verkene. Det er reist mer enn tusen minnesmerker for ham i Ukraina og resten av verden, men ingen i Norge ennå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg