Viktor Jusjtsjenko, ukrainsk politiker og økonom. President i Ukraina fra 2005 til 2010. Utdannet økonom, sentralbanksjef 1993–99, statsminister under president Leonid Kutsjma 1999–2001. Fra 2002 sentral opposisjonspolitiker som leder for koalisjonen Vårt Ukraina, den største parlamentsfraksjonen.

Like før presidentvalget i 2004 ble han utsatt for dioksinforgiftning, som  medførte store helseproblemer og et vansiret ansikt. Mistanken rettet seg mot sikkerhetspolitiet og makteliten, og granskning ble iverksatt. Jusjtsjenko tapte offisielt for Viktor Janukovytsj i 2. runde av presidentvalget, men påstander om omfattende valgfusk utløste «oransjerevolusjonen» i november–desember 2004 med Jusjtsjenko og Julia Tymosjenko som de sentrale lederne, og i en 3. valgomgang i desember seiret Jusjtsjenko.

Han er regnet som en liberal politiker, tilhenger av ukrainsk integrasjon i europeiske strukturer. Han har hatt problemer med å holde den politiske støtten ved like; i 2007 fikk hans parti bare 16 % av stemmene. Ved presidentvalget i 2010 oppnådde han bare 5,5 % av stemmene og endte på femteplass i et valg som tilslutt ble vunnet av hans konkurrent fra 2004, Viktor Janukovytsj. Dette markerte i praksis slutten på Jusjtsjenkos karriere i ukrainsk storpolitikk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.