Faktaboks

Lviv
ukrainsk Lviv (Львів), russisk Lvov (Львов), polsk Lwów, tysk Lemberg, jiddisk Lemberg, Lemberik, latin Leopolis
Uttale
lviv
Lviv

Lviv. Minnesmerke over nasjonalpoeten Taras Sjevtsjenko. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lviv er en by i Ukraina med 724 314 innbyggere (2020). Den er et viktig jernbaneknutepunkt og industriby med oljeraffineri, næringsmiddelindustri og fabrikasjon av maskiner, biler, elektronisk utstyr med mer.

Lviv har universitet fra 1661, samt flere høyskoler og forskningsinstitusjoner. Den har rikholdige museer og byen er et viktig ukrainsk kultursentrum. Det er en domkirke fra 1480 og et slott fra 1500-tallet.

Byen ble grunnlagt rundt midten av 1200-tallet av kong Daniel av Galicja (ukrainsk Danylo Romanovytsj Halytskyj) som residensby for sønnen hans fyrst Leo (Lev), som byen er oppkalt etter. Den første skriftlige omtale av byen er fra 1256. Lviv ble erobret av polakkene i 1340. Med innflytting av jøder og armenere ble den tidlig en viktig handelsby. I 1772 ble Lviv hovedstad i det østerrikske kronland Galicja under navnet Lemberg. I 1918 ble den vestukrainske republikk proklamert her, men polakkene inntok byen i 1919 og hadde den til 1939.

Fra 1998 er byen ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen G. Bosoni

Uttala "lvuf" er feil (dette er heller den norske attgjevinga av det polske namnet på byen, Lwów).

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg