Lviv

Lviv. Minnesmerke over nasjonalpoeten Taras Sjevtsjenko. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Lviv er en by i Ukraina med 724 314 innbyggere (2020). Den er et viktig jernbaneknutepunkt og industriby med oljeraffineri, næringsmiddelindustri og fabrikasjon av maskiner, biler, elektronisk utstyr med mer.

Faktaboks

Uttale
lviv
Også kjent som
ukrainsk Lviv (Львів), russisk Lvov (Львов), polsk Lwów, tysk Lemberg, jiddisk Lemberg, Lemberik, latin Leopolis

Lviv har universitet fra 1661, samt flere høyskoler og forskningsinstitusjoner. Den har rikholdige museer og byen er et viktig ukrainsk kultursentrum. Det er en domkirke fra 1480 og et slott fra 1500-tallet.

Byen ble grunnlagt rundt midten av 1200-tallet av kong Daniel av Galicja (ukrainsk Danylo Romanovytsj Halytskyj) som residensby for sønnen hans fyrst Leo (Lev), som byen er oppkalt etter. Den første skriftlige omtale av byen er fra 1256. Lviv ble erobret av polakkene i 1340. Med innflytting av jøder og armenere ble den tidlig en viktig handelsby. I 1772 ble Lviv hovedstad i det østerrikske kronland Galicja under navnet Lemberg. I 1918 ble den vestukrainske republikk proklamert her, men polakkene inntok byen i 1919 og hadde den til 1939.

Fra 1998 er byen ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Jørgen G. Bosoni

Uttala "lvuf" er feil (dette er heller den norske attgjevinga av det polske namnet på byen, Lwów).

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg