Polens fall

«Polens fall» (Upadek polski), maleri som forestiller den første delingen av Polen i 1772. Den mest fremtredende figuren er den polske riksdagsmannen Tadeusz Rejtan, halvt liggende på gulvet til høyre i bildet, som protesterer mot delingen.

Kart over Polen-Litauen i ca 1619

Kart over unionen mellom Polen og Litauen ca. 1619. Områder underlagt eller avhengige av den polsk-litauiske staten er også vist (Livland, Kurland, Preussen). Nåværende statsnavn er i kursiv. Nåværende grenser er i svart, daværende grenser i blått. Mellom 1772 og 1795 ble områdene delt mellom Russland, Preussen og Østerrike, og Polen-Litauen ble oppløst.

Kart over Polen-Litauen i ca 1619
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Delinger av Polen ble gjennomført tre ganger, i 1772, 1793 og 1795. Delingene førte til at Polen (som da var i union med Litauen) sluttet å eksistere som stat.

Faktaboks

Også kjent som

delinger av Polen-Litauen

Den første delingen av Polen foregikk i 1772. Polen ble delt mellom Russland, Preussen og Østerrike. Østerrike fikk Galicja, Preussen fikk Vest-Preussen og Russland deler av Belarus.

Ved den andre delingen i 1793 ble landet delt mellom Russland og Preussen.

Den tredje og siste delingen i 1795 førte til at unionen mellom Polen og Litauen opphørte, og både Polen og Litauen sluttet å eksistere som stater. Områdene ble delt mellom Russland, Preussen og Østerrike. Russland fikk omtrent halvparten av territoriet.

Et nytt polsk kongerike, Kongress-Polen, ble opprettet i 1815 etter vedtak på Wienkongressen, i personalunion med Russland og med den russiske tsaren som konge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg