Ortografi betyr rettskriving eller stavemåte og er et sett av skriftspråklige normer som gjelder for et skriftspråk. Ortografi er en av fem hovedkomponenter i det grammatiske systemet. De fire andre er fonologi, morfologi, syntaks og semantikk. Ortografi har blant annet å gjøre med hvilket alfabet vi bruker, og hvilke regler som gjelder for veksling mellom ulike varianter av bokstavene, for eksempel store og små bokstaver.

Faktaboks

Uttale
ortografˈi
Etymologi
via fransk orthographie, av latin orthographia, fra gresk orthografia, sammensatt av orthos ‘rett, riktig’ og -grafi, fra gresk grafia, avledet av grafein ‘skrive’

Det er stor variasjon i hvem som fastsetter rettskrivingen i ulike språk. I Norge er det Språkrådet som fastsetter rettskrivingen for både bokmål og nynorsk. I de andre nordiske landene finnes tilsvarende organisasjoner. I andre språkområder, for eksempel tysk, fastsettes rettskrivingen av private organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg