Faktaboks

Luhansk
ukrainsk Луга́нськ Luhansk, russisk Луга́нск Lugansk
Uttale
luhˈansk
Luhansk
Luhansk by er hovedstaden i Luhansk fylke.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Luhansk er en by og et fylke i Ukraina, 125 kilometer nordøst for Donetsk, med 399 559 innbyggere (2021). Luhansk fylke har et areal på 26 684 kvadratkilometer og 2,1 millioner innbyggere (2021). Luhansk by er fylkets hovedstad.

I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk (Folkerepublikken Lugansk) i sørøstlige deler av Luhansk fylke. I 2022 ble folkerepublikken anerkjent av Russlands president Vladimir Putin.

Byen

St. Volodymyrs katedral
St. Volodymyrs katedral i Luhansk by.

Luhansk er en industriby med vekt på tungindustri. Den har flere høyskoler og forskningsinstitutter.

Luhansk ble grunnlagt 1795. Byen het i en periode Vorosjilovgrad etter bolsjeviklederen Kliment Jefremovitsj Vorosjilov, som senere ble president i Sovjetunionen.

Fylket

Ukraina

Luhansk fylke ligger lengst øst i Ukraina. I 2014, under Ukrainakrisen, opprettet russisk-støttede separatister en folkerepublikk i sørøstlige deler av Luhansk fylke. Ukraina vist i grått og oransje. Områder som per januar 2022 er annektert av Russland (Krim), eller del av russiskstøttede utbryterrepublikker er markert i oransje. Den russiskstøttede utbryterrepublikken Transnistria i Moldova er markert i gult.

Luhansk fylke (oblast) ligger i Øst-Ukraina. Sammen med Donetsk (Ukraina) og Rostov (Russland) er fylket en del av den viktige industriregionen Donbas. Her foregår spesielt produksjon av kull.

Fylkets største byer er Luhansk, Altsjevsk og Sievjerodonetsk. Luhansk by er fylkets offisielle administrasjonssenter, men siden byen ligger i den selverklærte folkerepublikken Lugansk (se nedenfor), fyller Sievjerodonetsk fra 2014 rollen som fylkets administrasjonssenter.

Folkerepublikken Lugansk – LNR

Folkerepublikken Lugansk (LNR) ble sammen med Folkerepublikken Donetsk opprettet av russisk-støttede separatister under Ukrainakrisen i 2014. Det offisielle navnet på russisk er er Luganskaja Narodnaja Respublika. Fra 2014 til 2022 var Russlands offisielle politikk at begge disse folkerepublikkene skulle gjenforenes med resten av Ukraina forutsatt at de ble tildelt en betydelig grad av selvstendighet. En slik ordning ville gjøre det mulig for Russland å påvirke ukrainsk politikk innenfra via foIkerepublikkene. I februar 2022 endret imidlertid Russland syn og anerkjente de to folkerepublikkene som selvstendige stater. Dette betydde slutten for den såkalte Minsk-prosessen. Forhandlingene i Minsk hadde handlet om under hvilke vilkår de to folkerepublikkene igjen kunne bli en del av Ukraina.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg