polsk

Artikkelstart

Polsk er et språk som inngår i den slaviske grenen av den indoeuropeiske språkfamilien. Sammen med tsjekkisk, slovakisk, nedre sorbisk, øvresorbisk og kasjubisk danner polsk den vestslaviske språkgruppen. Innenfor denne språkgruppen inngår polsk i den lekhitiske undergruppen.

Polsk er nasjonalspråket i Polen og morsmål for rundt 98 prosent av befolkningen. Det snakkes som minoritetsspråk i tilgrensende land, i Litauen, Hviterussland, Ukraina, Tsjekkia og Tyskland. Videre tales polsk av immigranter rundt om i verden, blant annet i USA, Canada, Australia og Storbritannia. Til sammen tales polsk av anslagsvis 50 millioner mennesker.

Skrift

Polsk skrives med det latinske alfabet. For språklyder som ikke betegnes med bokstaver i det latinske alfabet, brukes dels sammensetning av bokstaver, dels diakritiske tegn. Sammensetninger av bokstaver er cz for tsj, sz for sj, rz for zj. De diakritiske tegn er ˙ som kun bruke ved ż og betegner zj, samme lyd som betegnes ved rz. Årsaken til at rz og ż brukes for å betegne samme lyd, er språkhistorisk ved at rz betegner en opprinnelig palatalisert r’, mens ż går tilbake på en velar g gjennom den såkalte første palatalisering av velarene. ś = palatalisert [ʃ], ć = palatalisert [tʃ], ń = palatalisert n, ł = «hard» l omtrent som w i eng. we. Karakteristisk for polsk i forhold til andre slaviske språk er nasale vokaler: ą = [ɔ] og ę = [ɛ].

Polsk skiller ikke mellom lange og korte vokaler, og ordaksenten ligger vanligvis på nest siste stavelse. I grammatikken har nominalbøyningen sju kasus, tre kjønn og to tall. Verbene oppviser et utviklet aspektsystem (perfektive og imperfektive verb). Språket har opptatt atskillige latinske, franske og tyske lånord. Etter kommunismens fall har særlig engelske lånord kommet inn i språket.

Historikk

De eldste sporene av polsk språk finnes i form av polske glosser og egennavn i latinske håndskrifter fra 1100-tallet. Den eldste kjente sammenhengende teksten på polsk er fra 1300-tallet. Allerede på 1500-tallet hadde polsk en betydelig litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg