kyrillisk (alfabet)

Kyrillisk er offisielt alfabet i de mørkeblå landene. I lyseblå land er kyrillisk offisielt alfabet sammen med minst ett annet alfabet. I de lysegrønne landene er ikke kyrillisk offisielt, men i vanlig bruk.
Kyrillisk alfabet, utbredelse
Lisens: CC BY SA 3.0

Kyrillisk, alfabet som med mindre variasjoner brukes av de fleste gresk-ortodokse slavere og en rekke andre språk, først og fremst i den tidligere Sovjetunionen.

  • For oversikt over alfabetet og transkripsjon til norsk, se russisk.

Alfabetet brukes i hovedsak for å skrive slaviske språk; blant annet russisk, ukrainsk, hviterussisk, bulgarsk, makedonsk og serbokroatisk (i Serbia; i Kroatia brukes det latinske alfabetet).

Flere ikke-slaviske språk bruker også alfabetet, blant annet kildinsamisk, abkhasisk, kirgisisk, mongolsk og ossetisk.

Kyrillisk var tidligere også det eneste alfabetet i Makedonia (makedonsk) og Bosnia (serbokroatisk), men begge steder har i hovedsak skiftet til det latinske alfabetet.

Opprinnelse

Selv om skriften er oppkalt etter slavermisjonæren Kyrillos, er det ikke skapt av ham. Derimot skapte Kyrillos og broren Methodios i 860-årene den eldre glagolittiske skrift ved utformingen av gammelkirkeslavisk som skriftspråk.

Kyrillisk skrift, som i alt vesentlig bygger på det greske alfabet (majuskelskriften), utviklet seg fra den bulgarske, «runde» varianten av glagolittisk skrift.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg