Kyrillisk alfabet, utbredelse
Kyrillisk er offisielt alfabet i de mørkeblå landene. I lyseblå land er kyrillisk offisielt alfabet sammen med minst ett annet alfabet. I de lysegrønne landene er ikke kyrillisk offisielt, men i vanlig bruk.
Kyrillisk alfabet, utbredelse
Lisens: CC BY SA 3.0

Kyrillisk er et alfabet som med mindre variasjoner brukes av de fleste gresk-ortodokse slavere og en rekke andre språk, først og fremst i den tidligere Sovjetunionen.

  • For oversikt over alfabetet og transkripsjon til norsk, se russisk og ukrainsk.

Alfabetet brukes i hovedsak for å skrive øst- og sørslaviske språk; blant annet russisk, ukrainsk, hviterussisk, bulgarsk, makedonsk og serbokroatisk (i Serbia; i Kroatia brukes det latinske alfabetet).

Flere ikke-slaviske språk bruker også alfabetet, blant annet kildinsamisk, abkhasisk, kirgisisk, mongolsk og ossetisk. Kasakhisk skal gradvis (2023–2031) gå over fra det kyrilliske til det latinske alfabetet.

Rumensk brukte det kyrilliske alfabetet frem til 1860-tallet og gikk da over til det latinske alfabetet.

Kyrillisk var tidligere også det eneste alfabetet i Makedonia (makedonsk) og Bosnia (serbokroatisk), men begge steder har i hovedsak skiftet til det latinske alfabetet.

Opprinnelse

Selv om skriften er oppkalt etter slavermisjonæren Kyrillos, er det ikke skapt av ham. Derimot skapte Kyrillos og broren Methodios i 860-årene den eldre glagolittiske skrift ved utformingen av gammelkirkeslavisk som skriftspråk.

Kyrillisk skrift, som i alt vesentlig bygger på det greske alfabet (majuskelskriften), utviklet seg fra den bulgarske, «runde» varianten av glagolittisk skrift.

Den aller første trykte boken med kyrillisk skrift ble utgitt i Kraków i 1491 av den tyske boktrykkeren Schweipolt Fiol.

Utseendet av de kyrilliske skrifttegnene gikk igjennom en omfattende endring under tsar Peter 1 av Russland, som ga bokstavene en uforming mer lik de latinske (borgerlig skrift, russisk гражданский шрифт). Den nye utformingen dannet grunnlaget for de kyrilliske bokstavene som er i bruk i dag.

De ulike kyrilliske alfabetene

Det kyrilliske skriftsystemet brukes for å skrive flere slaviske og ikke-slaviske språk. Noen av alfabetene er de følgende:

belarusisk, 32 (33) bokstaver:

А Б В Г (Ґ) Д Е Ё Ж З І Й К Л М Н О П Р С Т У Ў Ф Х Ц Ч Ш Ы Ь Э Ю Я

bulgarsk, 30 bokstaver:

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

makedonsk, 31 bokstaver:

А Б В Г Д Ѓ Е Ж З Ѕ И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ќ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

russisk, 33 bokstaver:

А Б В Г Д Е Ё Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я

serbisk, 30 bokstaver:

А Б В Г Д Ђ Е Ж З И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

ukrainsk, 33 bokstaver:

А Б В Г Ґ Д Е Є Ж З И І Ї Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ь Ю Я

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg