Alle varer og tjenester bidrar til miljøbelastninger. Anskaffelsen av varer og tjenester påvirker mengden belastninger, både gjennom hvilke produkter som velges, hvor mye og ofte de brukes, og på hvilken måte de kastes. Bruken av varer medfører ofte miljøpåvirkning i seg selv, slik som bensin til bilkjøring og energi, vann og vaskemidler til klesvask. Bruken påvirker også levetiden til produktene. Forsiktig bruk og godt vedlikehold kan bidra til lang levetid.
Avhending er den fasen av forbruket der forbrukere oftest tenker på miljøbelastninger, selv om det er ved anskaffelse det er mulig å gjøre størst forskjell. I og med at avfallshåndtering er en offentlig oppgave, er dette også et felt der det er utviklet systemer og politikk. Avhendingen kan gjøres på måter som sikrer at produktene, materialene i dem eller energien som kan produseres ved at de brennes, ivaretas. Den mengden avfall som genereres, har vokst i takt med velstanden. Dette har økt fokuset på kildesortering og gjenvinning, men ikke i like stor grad på avfallsforebyggende tiltak.
Det norske forbruket har vokst raskt og jevnt. Mye av det vi bruker, er produsert utenfor Norge, og vårt forbruk bidrar derfor til utslipp i andre land. I Norge bidrar bruken av produkter vesentlig til utslipp av farlige stoffer. Dersom man knytter klimagassutslippene til produktene vi kjøper, er forbrukerne «ansvarlige» for mer enn 60 prosent av klimagassutslippene på kloden og mellom 50 og 80 prosent av verdens land-, material- og vannforbruk. Norge, med sine 10,3 tonn CO2-ekvivalenter per innbygger, ligger tre ganger over det globale gjennomsnittet på 3,4 tonn CO2-ekvivalenter per innbygger.
En voksende middelklasse i folkerike land som i India og Kina bidrar til stor økning i etterspørsel etter varer og tjenester. Den enkleste og mest effektive måten å redusere miljøbelastninger er at alle forbruker mindre. Denne klare sammenhengen er lite populær fordi den bryter med tanken om at økonomisk vekst er ønskelig og nødvendig.
Mange tiltak for å redusere miljøbelastninger, slik som energisparing i form av bedre isolerte hus og hvitevarer med lavere energiforbruk, bidrar til å redusere husholdningenes utgifter. De vil dermed ikke redusere miljøbelastningene fordi disse sparte pengene vil brukes på noe annet, ofte like forurensende. Dette kalles rebound effect og oppveier ofte de gunstige effektene av ny teknologi eller andre miljøtiltak. Dersom besparelsene skal tas ut i senket miljøbelastning, må denne alternative bruken av pengene ha lavere miljøbelastning per krone brukt. En annen måte besparelsene brukes opp, er gjennom økt levestandard. Varmepumper har ikke bare bidratt med energieffektiv oppvarming, men også høyere innetemperatur og økt bruk av nedkjøling.
Avfall og avhending er den delen av forbruket det er utviklet flest politiske virkemidler for. Dette er trolig delvis fordi avfallshåndtering er en offentlig oppgave. Avfallspolitikken bygger offisielt på avfallshierarkiet eller avfallspyramiden. På toppen av hierarkiet er avfallsreduksjon, det å redusere produksjonen av avfall. Det er politikken på dette området som har størst potensiale til å redusere klima- og andre miljøbelastninger. Til tross for at dette er et viktig politisk mål, vokser avfallsmengdene, og de vokser raskere (målt i vekt) enn forbruket målt i kroner. Mål nummer to i avfallspolitikken er å bruke tingene om igjen framfor å kaste dem. I begge disse to målene står produktlevetid sentralt.
En overgang fra produkter til tjenester vil ofte bidra til lavere miljøbelastninger. Tjenester har ofte et element av møte mellom forbruker og den som leverer tjenesten, for eksempel i form av en personlig trener på treningssenter eller en frisør. Dette gjør tjenester relativt dyrere i et land med høye lønninger sammenlignet med billigere importerte produkter. Det er store endringer i tjenestemarkedet på grunn av utviklingen av nye digitale løsninger og foreløpig lite kunnskap om de miljømessige konsekvenser av disse. På mange områder der vi tidligere hadde fysiske produkter som LP, CD eller video, har vi i dag digitale tjenester.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.