En bedrift er en organisatorisk enhet som har som formål å tjene eiernes interesser. Vanligvis vil det si å tjene penger, som i ytterste forstand innebærer å maksimere avkastningen på investert kapital. Verdiskapning er derfor sentralt for bedriften, som i korthet innebærer at den må produsere produkter som den kan selge for en høyere pris enn produksjonsfaktorene (kostnadene som medgår i produksjonen). Regnskapsmessige analyser av inntekter og kostnader er derfor viktige både internt i bedriften, men også for eksterne parter som analyserer bedriftens lønnsomhet.

For å være lønnsom er det viktig for en bedrift å være konkurransedyktig. Det finnes flere bedriftsøkonomiske teorier om det rasjonelle forbundet med å opprette bedrifter og hvordan de kan opprettholde konkurranseevnen over tid. Eksempler på dette er:

  • transaksjonskostnadsteori
  • ressursbasert teori
  • prinsipal-agentteori

Eierskap

En bedrift vil normalt helt eller delvis ha private eiere, hvilket må ses i sammenheng med formålet til organisasjonen. Offentlig sektor har som hovedregel andre formål og pleier derfor også å benytte seg av andre organisasjonsformer. Det er likevel ikke uvanlig at offentlig sektor kjøper seg inn på eiersiden av bedrifter, noe den for eksempel kan velge å gjøre for å plassere overskuddslikviditet, foreta mer langsiktige plasseringer eller for å sikre offentlig kontroll med sentrale selskaper som ivaretar viktige samfunnsoppgaver.

Bedrifter deles i to hovedgrupper: vareproduserende (industri, skogbruk og så videre) og tjenesteytende (frisører, transportselskaper, finanstjenester og lignende).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg