Barne- og familiedepartementet

Artikkelstart

Barne- og familiedepartementet (BFD) er et norsk departement med ansvar for regjeringens politikk overfor barn og unges oppvekst og rammevilkår for familiene. I tillegg skal det ivareta tryggheten, rettighetene og interessene til forbrukerne.

Barne- og familiedepartementets øverste leder er statsråd Kjersti Toppe fra Senterpartiet, med tittelen barne- og familieminister.

BFD består av fem avdelinger: barnevernsavdelingen, familie- og oppvekstavdelingen, forbruker-, tros- og livssynsavdelingen, plan- og administrasjonsavdelingen og kommunikasjonsenheten.

BFD har en rekke store etater under sitt ansvarsområdet, blant annet Forbrukerrådet, Forbrukertilsynet, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Barneombudet, Barne-, ungdoms- og familieetaten.

Historikk

BFD er et av departementene som har hatt mange skifter av navn og ansvarsområder. Fra opprettelsen under navnet Barne- og familiedepartementet i 1991, har det skiftet navn fire ganger. Det første navneskiftet kom i 2006, da det het Barne- og likestillingsdepartementet.

I 2010 skiftet det navn til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, noe det het til 2016. Da ble inkluderingsarbeidet flyttet over til Justis- og beredskapsdepartementet, hvor Sylvi Listhaug fikk ansvaret for dette området. Etter dette het departementet Barne- og likestillingsdepartementet fram til 2019, da KrF kom inn i regjeringen og likestillingsarbeidet ble flyttet til Kulturdepartementet. Departementet tok da tilbake sitt gamle navn Barne- og familiedepartementet.

Oversikt over statsråder i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet finnes i tabellen over Norge – Statsråder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Knut Are Tvedt

Fra 1. april 2016 heter det Barne- og likestillingsdepartementet (integreringsavdelingen flytter til Justisdep.)

svarte Mari Paus

Takk for kommentaren din! Jeg har oppdatert dette nå. Mvh. Mari i redaksjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg