Forbrukertilsynet (tidligere Forbrukerombudet og Forbrukerombudsmannen) er en offentlig tilsynsmyndighet. Forbrukertilsynet arbeider med å forebygge og stoppe ulovlig markedsføring, urimelige kontrakter og andre former for ulovlig handelspraksis rettet mot forbrukerne. Forbrukertilsynet eies og finansieres av Barne- og familiedepartementet.

Forbrukertilsynet skal, ut fra hensyn til forbrukerne, føre tilsyn med at markedsføringen av varer og tjenester skjer i samsvar med lovverket. Forbrukertilsynet skal håndheve markedsføringsloven, samt forbrukervernregler i angrerettloven, finansavtalelovenkredittkjøpslovenkringkastingsloven og en rekke andre lover. Forbrukertilsynets avgjørelser kan overklages til Markedsrådet.

Forbrukertilsynets virksomhet reguleres av markedsføringsloven.  Forbrukertilsynet arbeider gjennom å veilede og informere næringsdrivende. I tillegg bidrar tilsynet med at forbrukeres rettigheter ivaretas og til at forbrukerne kan ta informerte valg. 

Tilsynet kan fatte vedtak med forbud mot fortsatt bruk av et ulovlig markedsføringstiltak og ilegge bøter (tvangsmulkt og overtredelsesgebyr). Tilsynet deltar i internasjonale fora som arbeider for forbrukervern på tvers av landegrensene.

Forbrukertilsynet ble opprettet i 1972, den gang under navnet Forbrukerombudsmannen. Navnet ble endret til Forbrukerombudet i 1980. Forbrukerombudet endret navn til Forbrukertilsynet 1. januar 2018 og leder av tilsynet fikk tittel forbrukerdirektør (tidligere forbrukerombudet (1980–2017) og forbrukerombudsmann (1973–1980)). 

Tabell: Oversikt over ledere

Periode Ombudsmann/Ombud/Direktør
1973–81 Inger Louise Valle
1974–75 Charles Philipson (konstituert)
1976–86 Hans Petter Lundgaard (konstituert 1976–81)
1987–95 Kjersti Graver
1995–2000 Torfinn Bjarkøy
2000–10 Bjørn Erik Thon
2010-2016 Gry Nergård
2016- Elisabeth Lier Haugseth

Tilsynet har idag cirka 30 ansatte og holder til i Nydalen i Oslo. Elisabeth Lier Haugseth er forbrukerdirektør siden 2016. Direktøren blir utnevnt av Kongen i statsråd for seks år av gangen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.