Røde Kors Ungdom er et eksempel på en frivillig organisasjon.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Frivillige organisasjoner er ikke-offentlig styrte organisasjoner som bygger på frivillig innsats. Slike organisasjoner med et ideelt, allmennyttig formål er et supplement til offentlig virksomhet og det private næringsliv, og betegnes derfor ofte som «den tredje sektor».

Det skilles gjerne mellom interesseorganisasjoner, der formålet er å kjempe for medlemmenes egne interesser, og humanitære organisasjoner, der målsettingen er mer ideell og uten tanke på medlemmenes egennytte. Frivillige organisasjoner kan også stå som utøvere av helse- og sosialtjenester på egen hånd eller etter avtale med det offentlige.

Det er lange tradisjoner for frivillig organisasjonsarbeid i Norge. Helse- og sosialtjenesten har vært preget av pionerinnsats fra kristelige, humanitære og sosiale organisasjoner, ikke minst gjelder det innenfor eldreomsorg og rusbehandling.

Det finnes mer enn 2000 frivillige organisasjoner her i landet, og av disse har over 250 sin vesentligste virksomhet rettet inn mot helse- og sosialsektoren. Av disse er over to tredeler stiftet etter 1960.

Frivillige helseorganisasjoner kan være forskningsorienterte, aksjonspreget eller orientert mot forebyggende arbeid, men de fleste er interesseorganisasjoner der pasienter og/eller pårørende til pasienter med en bestemt sykdom arbeider for denne gruppens interesser. Mange av disse foreningene er tilsluttet Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon.

De fire største humanitære organisasjonene med tilknytning til helsevesenet er Norges Røde Kors, Norske Kvinners Sanitetsforening, Nasjonalforeningen for folkehelsen og Norsk Folkehjelp.

Selv om antallet organisasjoner har steget, har den allmenne deltakelsen i slike virksomheter avtatt noe de senere årene. Mange mennesker føler likevel at arbeid i frivillige organisasjoner er en fin måte å bruke sin arbeidskapasitet og sine evner på, til beste for fellesskapet og for å være til nytte for andre. Mange finner at arbeid i frivillig sammenheng gir et nyttig korrektiv til samfunnets styrende organer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg