Pierre Bourdieu

Faktaboks

Pierre Bourdieu
Uttale
burdiˈø
Født
1. august 1930, Denguin, Frankrike
Død
23. januar 2002, Paris, Frankrike

Pierre Bourdieu

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Pierre Bourdieu var en fransk sosiolog og antropolog. Han er kjent for sine arbeider som avdekker makt og fortielser i samfunnet. Hans mest kjente sosiologiske arbeider er teoriene om habitus og kulturell kapital. Bourdieus arbeider er viktige innen samfunnsvitenskap og han regnes som en av de fremste tenkere innen sine fagområder.

Kulturell, sosial og økonomisk kapital

Bourdieu så på den enkeltes klasseposisjon i samfunnet som avhengig av kulturell, sosial og økonomisk kapital. I motsetning til Karl Marx så ikke Bourdieu på variasjoner av kulturelle manifestasjoner som overbygninger over økonomisk og politisk makt. Kulturelle manifestasjoner fungerte etter hans syn som en form for kapital som bestemte hvem og hvilke meninger som ble inkludert og ekskludert.

Kulturelle symboler

Ut fra sine erfaringer i Frankrike hevdet Bourdieu at særlig overklassen omgir seg med mange kulturelle symboler som mer er ment å signalisere sosial tilhørighet enn egentlig en bestemt smak.

Også innen ulike sosiale felt mente Bourdieu at det vil variere hva som er sosial kapital og hvordan denne formidles. Hva som er god smak og akseptable meninger vi variere med sosialt felt. Et sosialt felt kan for eksempel være innen et trosfellesskap, et spesielt fagfelt eller et annet kulturelt fellesskap.

Distinksjonen

Begrepet distinksjon står sentralt hos Bourdieu. På fransk handler det om å skille mellom ulike ting og å skille ut hva som er verdifullt og som gir status. Distinksjonen er også viktig for å forstå hvem som oppfattes som inkludert, hvem som blir ekskludert og hvilken status den enkelte eller en gruppe har i samfunnet.

Et mangfoldig forskningsmateriale

Bourdieu utviklet sine tolkninger ut fra en rekke studier og en variert empirisk grunnlag som inkluderte studier av Berbersamfunn i Algerie, det franske boligmarkedet og utdanningssystemet. Han var opptatt av å forstå motsetnings- og spenningsforhold i samfunnet og regnes som en konfliktteoretiker.

Yrkesliv

Bourdieu avtjente militærtjeneste og arbeidet senere som lærer i Algerie. Landet var på den tiden var endel av Frankrike. Senere arbeidet han som lærer og under frigjøringskrigen fra 1958 til 1962 utførte han studier av berbere. Studiene publiserte han som en sosiologisk studie fra Algerie.

Etter oppholdet i Algerie arbeidet Bourdieu ved franske universitet og fra 1981 ble han utnevnt som professor i sosiologi ved Collège de France og ledet Centre de Sociologie Européenne. Han fikk stor anerkjennelse for sine arbeider og en rekke internasjonale priser.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Aakvag, Gunnar C. (2008). Moderne sosiologi. Oslo: Abstrakt forlag
  • Bourdieu, Pierre (1995). Distinksjonen: en sosiologisk kritikk av dømmekraften. Oslo: Pax
  • Bourdieu, Pierre (1997). Om fjernsynet. Oslo: Gyldendal.
  • Bourdieu, Pierre og Callwart, Staf (1994). Pierre Bourdieu centrale tekster innen sociologi og kulturteori. København: Akademisk forlag,
  • Thuen, Harald og Vaage, Sveinung (1989). Oppdragelse til det moderne. Oslo: Universitetsforlaget.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg