Levestandard er et samlet uttrykk for alt som har betydning for en persons velferd. Ofte innskrenker man seg til å betrakte et noe snevrere levestandardbegrep, hvor det bare tas hensyn til tilgangen på økonomiske goder.

Faktaboks

Også kjent som
eng. standard of living

Bestanddeler

Levestandarden vil stort sett være bestemt av forbruket av varer og tjenester. Det er imidlertid vanlig å regne med hvor mye man må arbeide for å kunne oppnå forbruket. Fritiden må derfor regnes som en bestanddel av levestandarden.

I hvor stor grad behovene tilfredsstilles kan være et mål på levestandarden. Siden behovene skifter med bosted, på grunn av blant annet klima, vil tilgang på de samme godene kunne representere ulike levestandarder, for eksempel kreves det et høyere strømforbruk for å oppnå en bestemt levestandard i et kaldt klima.

Mål

Det finnes ikke ett enkelt mål for folks levestandard. Man kan nærme seg ved å betrakte forskjellige behov hver for seg, og stille opp allment aksepterte mål for standarden på eksempelvis maten, bolig og klærne. Men også for hvert enkelt av disse er folks behov så mangesidige at et enkelt mål til en viss grad må bli vilkårlig.

At behov er kompliserte hindrer ikke at man ut fra inntekt og kjennskap til grunnleggende forskjeller i behov kan foreta grove sammenligninger av levestandarden for forskjellige grupper. FNs Indeks for menneskelig utvikling (Human Development Index – HDI) er et anerkjent forsøk på en slik sammenligning.

Som en reaksjon på den vekten på økonomiske og materielle verdier som ligger i levestandardsbegrepet, har man også tatt i bruk livsstandard, velferd eller livskvalitet som samlende betegnelser for alt som gir trivsel og et positivt livsinnhold.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Karin Elisabeth Skoglund

Artikkelen beskriver begrepet "levestandard" som vanskelig å definere. Det er jeg helt enig i. Men innenfor forskning, hvordan blir det vanligvis definert? Er det kun inntekt som legges til grunn?

svarte Guro Djupvik

Hei Karin. Beklager at det har tatt litt tid å gi deg svar på dette. Vi har ingen fagansvarlig på dette fagområdet akkurat nå, men har akkurat fått en ny artikkel om fattigdom. Kanskje du kan finne et bedre utgangspunkt for letingen din her: https://snl.no/fattigdom Vennlig hilsen Guro, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg