forbrukerkjøpsloven

Artikkelstart

Forbrukerkjøpsloven, lov 21. juni 2002 nr. 34, regulerer én bestemt form for kjøp, de såkalte forbrukerkjøpene. Med dette menes salg av ting til en forbruker når selgeren eller selgerens representant opptrer i næringsvirksomhet, se forbrukerkjøpsloven § 1 annet ledd. Kjøp med andre partskonstellasjoner enn dette, reguleres av kjøpsloven.

Faktaboks

Også kjent som

Lov 21. juni 2002 nr. 34 om forbrukerkjøp

Forbrukerkjøpsloven er preseptorisk (ufravikelig) til ugunst for forbrukeren, se § 3. (Det er imidlertid tillatt å avtale vilkår som er gunstigere for forbrukeren enn det som følger av lovens regler.)

Innhold

Forbrukerkjøpsloven er delt inn i 13 kapitler, og har regler om en rekke ulike forhold (nedenfor nevnes bare enkelte av lovens regler).

Mangel. Har den kjøpte tingen en mangel, det vil si at tingen ikke i samsvar med det som er avtalt eller det man kan kreve i henhold til loven, kan kjøper kreve at selger leverer en tilsvarende ting på ny, retter feilen, gir prisavslag, hever kjøpet og/eller gir erstatning.

Klagefrist. Har tingen en mangel, må det meldes fra til selger så fort som mulig, og innen rimelig tid (reklamasjon). Den absolutte klagefristen er to år etter overtakelsen av tingen, fem år hvis tingen er ment å ha en vesentlig lengre levetid enn to år. I en avgjørelse fra 2007 (Rt. 2007 s. 1274) kom eksempelvis Høyesterett til at en mobiltelefon er ment å ha en varighet på tre til fire år – dette er "vesentlig lengre" enn to år, og kjøper har dermed en reklamasjonsfrist på fem år (selv om dette altså var lengre enn hvor lenge Høyesterett mente at mobiltelefonen skulle vare).

Avbestilling og retur. Kjøper kan avbestille tingen så lenge tingen ikke er mottatt. Ved avbestilling slipper kjøper å betale kjøpesummen, men må som hovedregel dekke eventuelle tap selger måtte ha som følge av avbestillingen, for eksempel i form av et standardisert avbestillingsgebyr. Tingen kan ikke avbestilles hvis den er overtatt av kjøper. Unntak gjelder hvis kjøper har rett til å heve kjøpsavtalen, vilkårene for angrerett etter angrerettloven er oppfylt eller kjøper har avtalt særskilt tilbakeleveringsrett eller bytterett med selger.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg