Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Gjenvinning er en fellesbetegnelse for materialgjenvinning og energiutnyttelse.

Å materialgjenvinne betyr å gjenvinne avfallet slik at de ulike materialene avfallet består av kan brukes som råvarer i produksjon av nye produkter. For eksempel kan en cornflakeseske bli til en ny cornflakeseske, og et jogurtbeger bli til en kleshenger.

Når avfallet blir brent og varmen utnyttet til å skape varmt vann og strøm, snakker vi om forbrenning med energiutnyttelse.

Miljøvernmyndighetene har fått i stand avtaler med næringslivet om gjenvinning. I avtalene forplikter næringslivet seg til å nå minimumsmål for innsamling og gjenvinning av emballasjeavfall. Det er returselskapene som har ansvaret for innsamlingen. Disse selskapene er non-profit og jobber for å heve innsamlingsprosenten i henhold til myndighetenes mål. Dette løses gjennom at bedrifter som bruker emballasjen eller produserer varen betaler et vederlag for å være med i ordningen. Disse pengene blir brukt til å øke graden av innsamlingen og påse at de målene myndighetene har satt blir etterfulgt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. mars 2013 skrev Svein Askheim

Det finnes i dag flere løsninger for gjenvinning http://www.kretslopfollo.no/no/kretslop_follo/om_metoden/Om+metoden.9UFRjOXl.ips

5. april 2013 skrev LOOP - Stiftelsen for Kildesortering og Gjenvinning

Hei Svein!

Du har helt rett i at det stadig utvikles nye metoder for både kildesortering og gjenvinning. Vi tar med oss innspillet ditt når vi skal oppdatere artikkelen om kildesortering, men har samtidig benyttet anledningen til å oppdatere denne artikkelen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.