Gjenvinning betyr å nyttiggjøre avfall og andre restprodukter. Gjenvinning er en fellesbetegnelse for materialgjenvinning og energiutnyttelse

Å materialgjenvinne betyr å gjenvinne avfallet slik at de ulike materialene avfallet består av kan brukes som råvarer i produksjon av nye produkter. For eksempel kan en cornflakeseske bli til en ny cornflakeseske, og et jogurtbeger bli til en kleshenger.

Når avfallet blir brent og varmen utnyttet til å skape varmt vann og strøm, snakker vi om forbrenning med energiutnyttelse.

Miljøvernmyndighetene har fått i stand avtaler med næringslivet om gjenvinning. I avtalene forplikter næringslivet seg til å nå minimumsmål for innsamling og gjenvinning av emballasjeavfall. Det er returselskapene som har ansvaret for innsamlingen. Disse selskapene er non-profit og jobber for å heve innsamlingsprosenten i henhold til myndighetenes mål. Dette løses gjennom at bedrifter som bruker emballasjen eller produserer varen betaler et vederlag for å være med i ordningen. Disse pengene blir brukt til å øke graden av innsamlingen og påse at de målene myndighetene har satt blir etterfulgt.

Se også avfall, avfallshierarkikildesortering.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

22. mars 2013 skrev Svein Askheim

Det finnes i dag flere løsninger for gjenvinning http://www.kretslopfollo.no/no/kretslop_follo/om_metoden/Om+metoden.9UFRjOXl.ips

5. april 2013 skrev LOOP - Stiftelsen for Kildesortering og Gjenvinning

Hei Svein!

Du har helt rett i at det stadig utvikles nye metoder for både kildesortering og gjenvinning. Vi tar med oss innspillet ditt når vi skal oppdatere artikkelen om kildesortering, men har samtidig benyttet anledningen til å oppdatere denne artikkelen.

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.