frisør

Artikkelstart

Frisør, yrkesutøver som arbeider med alle former for behandling av hår hos kvinner og menn.

Faktaboks

Uttale
frisˈør

Utdannelse

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i frisørfag. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års allsidig praksis og en teoriprøve i faget er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat.

I 2013 var det 663 kandidater som gikk opp til svenneprøven i frisørfaget, og 560 av disse besto prøven. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det 524 beståtte prøver i faget. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven. Ved utløpet av 2015 var det 462 i Norge som hadde status som aktiv damefrisørmester og 131 som var herrefrisørmester. I tillegg var det 58 som hadde begge mesterbrev og 2 som hadde et kombinert brev.

Organisasjoner

Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB) tidligere Norges Frisørmesterforbund (NFF), stiftet i 1907, har cirka 1400 medlemsbedrifter med om lag 7000 yrkesutøvere (2017) og utgir fagbladene Frisør og Salong. Sekretariat ligger i Oslo. NFVB er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon og tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg