Frisør, yrkesutøver som arbeider med alle former for behandling av hår hos kvinner og menn.

Opplæringen skjer normalt ved to år i videregående skole og to år i lære i bedrift. Skoledelen består av et videregående trinn 1-kurs i design og håndverk og et videregående trinn 2-kurs i frisørfag. Læretiden avsluttes med en svenneprøve. Med minst fem års allsidig praksis og en teoriprøve i faget er det også mulig å gå opp til fagprøven som praksiskandidat.

I 2013 var det 663 kandidater som gikk opp til svenneprøven i frisørfaget, og 560 av disse besto prøven. I perioden 1. oktober 2015 til utgangen av september 2016 var det 524 beståtte prøver i faget. Det er mulig å bli mester i faget ved videre opplæring i samsvar med Mesterbrevloven. Ved utløpet av 2015 var det 462 i Norge som hadde status som aktiv damefrisørmester og 131 som var herrefrisørmester. I tillegg var det 58 som hadde begge mesterbrev og 2 som hadde et kombinert brev.

Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB) tidligere Norges Frisørmesterforbund (NFF), stiftet i 1907, har cirka 1400 medlemsbedrifter med om lag 7000 yrkesutøvere (2017) og utgir fagbladene Frisør og Salong. Sekretariat ligger i Oslo. NFVB er interesse- og arbeidsgiverorganisasjon og tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.