frisør

Frisør
Frisør er en typisk servicenæring.
Av .

Artikkelstart

En frisør er en fagperson som er opplært i å klippe, farge, behandle og style håret til sine kunder. Den offentlige godkjente utdannelsen i Norge er flerårig, mens privatskoler tilbyr kortere kurs som kan godkjennes etter lengre lærlingeperioder. Begge kan føre til fagbrev i frisørfaget, også kalt svennebrevet. For kunder er det viktig å merke seg at det ikke er obligatorisk å ta kurs eller fagbrev for å jobbe som frisør, og dermed er det ikke alle frisører eller salongeiere i Norge som er faglærte.

Faktaboks

Uttale
frisˈør

Arbeidssted

Frisører jobber vanligvis i en frisørsalong, men kan også jobbe på location med film, reklame og mote, eller være en del av et team i opera, ballett eller TV-kanaler. Mange av de som jobber med utøvere inenfor scenekunst har valgt å videreutdanne seg til maskør og parykkmaker etter første 6–12 måneders grunnutdannelse i frisørfaget (i bedrift). Noen frisører jobber også med relaterte områder som barbering, makeup, styling og PR.

Utdannelse

Godkjent frisørutdannelse i Norge går enten gjennom det offentlige på yrkesfag på videregående skole, på privatskole eller som privatist.

Den offentlige utdannelsen på videregående skole består av to års skolegang, VG1 og VG2, etterfulgt av to år som lærling i en bedrift. De fleste privatskoler i frisørfaget varer et halvt år, og du må deretter fullføre opptil 3,5 år som læring i bedrift før du kan ta svenneprøven. Det finnes en rekke privatskoler for frisørutdanning i Norge, blant annet Adam og Eva Akademiet, Frisørinstituttet og Norsk Frisørskole. Den siste muligheten er å gå opp som privatist, og du må vanligvis da kunne dokumentere fem års praksis i bedrift. Uansett hvilken opplæringsmodell du velger må du likevel bestå en tverrfaglig eksamen før du kan gå opp til svenneprøven.

Noen av fagfeltene du lærer, enten du velger offentlig eller privat utdannelse i frisørfaget, er grunnklipper, styling, fargebehandling, strukturomforming (permanent o.l.), hår og hodebunnspleie, stilhistorie, kundesamarbeid, service og daglig drift. Den offentlige utdannelsen har i tillegg stor satsning på bærekraftige og miljøvennlige valg, som er fag du også kan spesialisere deg på på diverse nettkurs og videreutdannelser i privat regi.

Organisasjoner

Det største interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen for frisører i Norge er Norske Frisør- og Velværebedrifter (NFVB) tidligere Norges Frisørmesterforbund (NFF), stiftet i 1907. NFVB er tilsluttet Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg