miljø

Arbeidsmiljø
Arbeidsmiljø: Håndverker med verneutstyr som beskytter mot støy og støv.
Arbeidsmiljø
Av /Shutterstock.

Miljø betyr omgivelser eller ytre livsvilkår. For eksempel kan man ha et godt eller dårlig arbeidsmiljø der man jobber.

Faktaboks

Uttale
miljˈø
Etymologi
av fransk milieu, ‘midte’

Spør man om forskjellene på personers høyde skyldes arv eller miljø, mener man om årsaken ligger i genene hver enkelt blir født med, eller i livsvilkårene, for eksempel kostholdet i oppveksten.

Biologi

Fjellrev i naturlig miljø
I sitt naturlige miljø: FjellrevSvalbard.
Fjellrev i naturlig miljø
Av /Shutterstock.

Innenfor biologi er miljø betegnelse for de ytre livsvilkårene for en organisme, en populasjon eller et samfunn og de påvirkninger de blir utsatt for. Dette omfatter for eksempel temperatur, fuktighet og tilgang på næring.

Økologi er en del av biologien som handler spesielt om organismers forhold til miljøet.

Samfunn

Innenfor samfunnsvitenskap og psykologi er miljøet omgivelsene mennesker lever i og preges av. Da handler det like gjerne om kultur, økonomi og forholdet til andre andre mennesker som om fysiske omgivelser.

Ordet miljø inngår i mange sammensetninger som arbeidsmiljø, oppvekstmiljø, læringsmiljø og så videre. Det brukes også i mer overført betydning, slik at et «forskningsmiljø» kan vise til et forskningsinstitutt og de forskerne som arbeider der.

Miljøvern

Miljøproblem
Miljøproblem: Eksos fra bilmotorer bidrar til forurenset byluft på kalde vinterdager.
Miljøproblem
Av /Shutterstock.

Ofte viser uttrykk som miljø, miljøvennlig og miljøriktig til saksfeltet miljøvern eller miljøforvaltning, som helst gjelder arbeid for å ta vare på et godt fysisk miljø utendørs, for eksempel ved å unngå forurensning. Det gjelder blant annet Klima- og miljødepartementet og det statlige Miljødirektoratet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Rita Bartolomei

Savner en egen artikkel som definerer og forklarer begrepet ytre miljø: I bygg- og anleggsbransjen opererer man ofte med begrepet YM-avdelinger og YM. Ytre miljø blir mer og mer viktig. Men selv om dere bruker begrepet i flere artikler, blir det ikke forklart under paraplyen "miljø".

svarte Mari Paus

Takk for innspillet! Artikkelen er under arbeid og skal når den er ferdigstilt beskrive flere betydninger av ordet miljø. Hilsen Mari i redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg