Kasser med ombruksvarer.
Kasser med ombruksvarer på gjenbrukssenteret Resirkula i FurnesHedmarken, utenfor Hamar.
Kasser med ombruksvarer.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gjenbruk betyr at ting eller materialer brukes på nytt, i stedet for å kastes som avfall. Begrepet brukes både om direkte ombruk av produkter til samme formål, og om gjenbruk av deler eller omformede produkter som benyttes til andre formål enn det opprinnelige.

Faktaboks

Også kjent som
ombruk

Gjenbruk er ikke det samme som gjenvinning, som er når avfall bearbeides i en gjenvinningsprosess til materialer som kan bli nye produkter.

Nesten alle slags produkter kan gjenbrukes eller redesignes for å forlenge livsløpet. Noen eksempler er klær, som kan syes om eller redesignes på andre måter, dessuten møbler, bygningsmaterialer og maskiner. Gjenbruk er trinn to i avfallshierarkiet.

Sett fra et miljøsynspunkt er gjenbruk en svært energi- og ressursbesparende måte å bli kvitt eller utnytte produkter på, sammenlignet med avfallsbehandling. Gjenbruk er et sentralt element i strategier for sirkulær økonomi i tråd med FNs bærekraftsmål nr 12; sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre. Miljøpåvirkning av gjenbrukstiltak kan kvantifiseres ved hjelp av livsløpsanalyse.

Tradisjonell gjenbruk

Gjenbruk av tekstiler
Gamle duker gjenbrukt til å sy festdraktskjorte.
Gjenbruk av tekstiler

Tradisjonelt har gjenbruk vært nødvendig for å utnytte ressurser og materialer fullt ut. Arving av barneklær innad i familien eller i nabolaget er et eksempel, og å bruke gamle vinduer til å bygge drivhus er et annet.

Gjenbruk er vanlig for produkter av både høy og lav verdi, men spesielt for produkter med høy verdi knyttet til materialer, håndverk eller affeksjonsverdi. Industriell masseproduksjon og økt forbruk har ført til at en del produkter ikke er designet på en måte som egner seg for gjenbruk. Produkter som er laget med materialer eller produksjonsprosesser av lav kvalitet har ofte kort levetid og er uegnet for vedlikehold og reparasjon. Slike produktet blir derfor ofte avfall etter første bruksperiode.

Kjøp og salg av gjenbrukte produkter

Gjenbruksprodukter kan omtales med ulike begreper. Noen eksempler er

Butikker hvor det er vanlig å finne gjenbrukte produkter:

Finn.no er Norges største aktør for kjøp og salg av brukte produkter på nett. Internett har også åpnet for nye gjenbrukstjenester, som utleie av friluftsutstyr, abonnementstjenester for klær, og bildelingsplattformer.

Biler er en av produktgruppene som det er vanlig å kjøpe brukt. I følge Opplysningsrådet for Veitrafikken var ca 3 av 4 bilkjøp i Norge i 2022 bruktbil. Det er også et etablert marked for handel med bildeler, standardisert tilstandskontroll og verksteder for profesjonell reparasjon, omlakkering og oppgradering, som ikke er like tilgjengelig for alle andre produktgrupper.

Forberedelse til gjenbruk

Noen produkter og materialer må sertifiseres eller testes for å kunne gjenbrukes, for eksempel ved ombruk av betong og anleggsmasser. Rivingsmasser kan inneholde farlige stoffer, som tungmetaller eller miljøgifter, og det må dokumenteres at massene ikke inneholder disse stoffene før de kan godkjennes for gjenbruk.

Ulike produktklasser og bransjer har ulike sertifiseringsbehov for produkter, og gjenbruk av produkter i organisert sammenheng krever at den som vil gjenbruke produkter setter seg inn i regler og forberedelseskrav for det bestemte produktet. Servicetilbud for forberedelse til gjenbruk er viktig for at gjenbruksgraden skal øke i tråd med nasjonale og internasjonale mål for sirkulær økonomi og ressursutnyttelse.

Gjenbruksprodukter

Gjenbruksprodukter er produkter som er laget for å brukes mange ganger, som en motsetning til engangsprodukter. Metallsugerør, bærenett og termokopper er eksempler på gjenbruksprodukter som erstatter engangsprodukter som plastsugerør, plastposer og pappkopper.

Å redusere bruken av engangsprodukter er en av mange målsettinger for å redusere avfallsmengde og forsøpling i EU og EØS. Engangsbomullspinner, bestikk og sugerør av plast er sammen med flere andre engangsprodukter av plast blitt forbudt å omsette i Norge, etter impementeringen av EUs direktiv om engangsartikler av plast og utstyr fra fiskeri fra 2019. Da dette skjedde, kom nye gjenbruksprodukter på markedet for å erstatte de forbudte produktene, i tillegg til engangsprodukter av andre materialer enn plast.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg