Merverdiavgift er en avgift på kjøp og salg av varer og tjenester som næringsdrivende eller bedrifter krever inn fra kundene sine på vegne av staten. Det er en indirekte skatt som er ment å treffe forbruk. Merverdiavgift kalles også moms.

Faktaboks

Også kjent som
mva, moms

Avgiften beregnes normalt i alle ledd i omsetningskjeden, også på varer som kjøpes fra utlandet. Næringsdrivende legger merverdiavgift på salgene/fakturaene sine, utgående avgift, samtidig som at de får fradrag for merverdiavgiften som de betaler ved innkjøp til bedriften sin, inngående avgift. Beløpet som den næringsdrivende betaler til staten utgjør forskjellen mellom inngående og utgående avgift. Dermed beskattes hvert omsetningsledd for den merverdien som de tilfører i produksjons- eller omsetningskjeden. Er inngående avgift høyere enn utgående avgift, får den næringsdrivende utbetalt differansen fra staten.

Merverdiavgift ble innført i Norge i 1970 og erstattet den tidligere omsetningsavgiften, som rammet siste ledd, og som fra 1964 utgjorde 12 prosent.

Satser

Merverdiavgiften utgjør normalt 25 prosent av salgssummen. For næringsmidler (mat- og drikkevarer) er satsen 15 prosent (redusert sats), mens den for persontransport, ferger, kino, hoteller med videre, campingplasser, utleie av fritidseiendom, samt inngangsbilletter til diverse kulturtilbud er 12 prosent (lav sats).

Unntak og fritak fra merverdiavgiften

Enkelte varer og tjenester beregnes det ikke merverdiavgift av. Dette er fordi de enten er unntatt eller fritatt fra avgiftsplikt.

Med unntak fra avgiftsplikt menes at reglene i merverdiavgiftsloven ikke gjelder for omsetningen. Virksomheter som kun har slik omsetning, skal ikke registreres i merverdiavgiftsregisteret, og har ikke krav på fradrag for inngående merverdiavgift. Eksempler på unntatt omsetning er salg og utleie av fast eiendom, omsetning av helsetjenester, sosiale tjenester og undervisningstjenester.

Med fritak for avgiftsplikt menes at reglene i merverdiavgiftsloven gjelder for omsetningen, men at satsen er 0 prosent (fritatt). Næringsdrivende med denne type omsetning skal ikke beregne utgående merverdiavgift, men har fradragsrett for inngående merverdiavgift etter de alminnelige regler. Eksempler på fritatt omsetning er salg av bøker, aviser og nettaviser, samt varer og tjenester til utlandet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Gjems-Onstad, Ole & Tor S. Kildal: Lærebok i merverdiavgift, 4. utg., 2013, isbn/EAN 9788205454682, Finn boken
  • Gjems-Onstad, Ole & Tor S. Kildal: Merverdiavgift – Spørsmål og svar, 6. utg., 2013, isbn/EAN 9788205457010, Finn boken

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg