Middelklasse, ofte brukt samlebetegnelse for store samfunnslag som ikke faller inn under klarere kategorier som arbeiderklasse eller overklasse. Middelklassen kan også betegne bestemte grupperinger som funksjonærer, mindre næringsdrivende og folk i «frie», «profesjonelle» yrker.

I dag diskuterer samfunnsforskere hvor enhetlig middelklassen er, hvordan den bør avgrenses og om den i det hele tatt kan sies å være en klasse. Debatten har sammenheng med at arbeidsdelingen i moderne samfunn ikke passer så godt til de klassiske teoriene.

Gjennom handelsoppsving spilte middelklassen en vesentlig rolle for utviklingen av bysivilisasjoner i Europa. Begrepet stammer fra 1700-tallets Frankrike, der den såkalte tredjestandens motsetningsforhold til konge, adel og presteskap var en avgjørende drivkraft bak revolusjonen.

En tallmessig beskjeden middelklasse spilte også en vesentlig rolle i de innledende fasene av den russiske revolusjon. I Vest-Europa ble middelklassens oppsving gjennom industrialismen fulgt av arbeiderklassens vekst og kamp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.