Middelklasse er en ofte brukt samlebetegnelse for store samfunnslag som ikke faller inn under klarere kategorier som arbeiderklasse eller overklasse. Middelklassen kan også betegne bestemte grupperinger som funksjonærer, mindre næringsdrivende og folk i «frie», «profesjonelle» yrker.

I dag diskuterer samfunnsforskere hvor enhetlig middelklassen er, hvordan den bør avgrenses og om den i det hele tatt kan sies å være en klasse. Debatten har sammenheng med at arbeidsdelingen i moderne samfunn ikke passer så godt til de klassiske teoriene.

Gjennom handelsoppsving spilte middelklassen en vesentlig rolle for utviklingen av bysivilisasjoner i Europa. Begrepet stammer fra 1700-tallets Frankrike, der den såkalte tredjestandens motsetningsforhold til konge, adel og presteskap var en avgjørende drivkraft bak revolusjonen.

En tallmessig beskjeden middelklasse spilte også en vesentlig rolle i de innledende fasene av den russiske revolusjon. I Vest-Europa ble middelklassens oppsving gjennom industrialismen fulgt av arbeiderklassens vekst og kamp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg