Middelklasse, ofte brukt samlebetegnelse for store samfunnslag som ikke faller inn under klarere kategorier som arbeiderklasse eller overklasse. Middelklassen kan også betegne bestemte grupperinger som funksjonærer, mindre næringsdrivende og folk i «frie», «profesjonelle» yrker.

I dag diskuterer samfunnsforskere hvor enhetlig middelklassen er, hvordan den bør avgrenses og om den i det hele tatt kan sies å være en klasse. Debatten har sammenheng med at arbeidsdelingen i moderne samfunn ikke passer så godt til de klassiske teoriene.

Gjennom handelsoppsving spilte middelklassen en vesentlig rolle for utviklingen av bysivilisasjoner i Europa. Begrepet stammer fra 1700-tallets Frankrike, der den såkalte tredjestandens motsetningsforhold til konge, adel og presteskap var en avgjørende drivkraft bak revolusjonen.

En tallmessig beskjeden middelklasse spilte også en vesentlig rolle i de innledende fasene av den russiske revolusjon. I Vest-Europa ble middelklassens oppsving gjennom industrialismen fulgt av arbeiderklassens vekst og kamp.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.