Typisk landskap i Skåne

av Knut A Rosvold. CC BY SA 3.0

Skåne er Sveriges sørligste landskap og län. Landskapet har et areal på 11 027 km2 med 1 271 779 innb. (2014); länet 10 969 km2 med 1 324 565 innb. (2017). Kyst til Kattegat og Øresund i vest, Østersjøen i sør og øst. Länet ble etablert i 1997 ved sammenslåing av Malmöhus län og Kristianstads län.

Den nordlige delen er en fortsettelse av grunnfjellsområdet i Småland og består av et barskogterreng med innsjøer og mindre vassdrag, største elv Helga å. Området har et magert morenedekke med typiske rullesteinsåser og grusplatåer. Slettelandet i sørvest består av fruktbar moreneleire og ligner danske landskaper, med skogholt av bøk og eik mellom de store, oppdyrkede områdene. Enkelte grunnfjellsåser stikker frem, bl.a. Skånes høyeste punkt, Söderåsen, 212 moh.

Skåne er Sveriges tettest befolkede landskap, og nesten 3/4 av befolkningen bor i sørvest, med tyngdepunkt i byområdet Stor-Malmö. Skåne har også den høyeste konsentrasjon av slott og herregårder i Sverige; mange av dem skriver seg fra dansketiden.

Gunstig klima gjør Skåne til et fruktbart jordbruksområde med store oppdyrkede arealer. Store gårder i slettebygdene, mindre gårder i skogbygdene i nordøst, hvor det er omfattende skogplanting. Korndyrking i stort omfang, men også oljevekster og sukkerbeter. Lang vekstperiode gjør dyrking av grønnsaker, bær og frukt gunstig. Nord for Simrishamn på østkysten er et av landets største fruktdistrikter. Berggrunnen i sørvest gir råvarer til sementindustri og teglverk. Skåne utgjør et av tyngdepunktene for industrien i Sverige, med variert industri. Malmö og Helsingborg er store eksport- og importhavner. Stor trafikk over Øresund med ferger, godt utbygd jernbane- og veinett, internasjonal lufthavn (Sturup) øst for Malmö. Vei- og jernbaneforbindelse (bro- og tunnelforbindelse) til København (Øresundforbindelsen).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.