Faktaboks

Eskil
Født
1100
Død
6. september 1181, Clairvaux
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår, noen kilder oppgir også 1182 som dødsår

Eskil, dansk geistlig som var erkebiskop i Lund fra 1137 til 1177.

Eskil var sønn av den jyske høvdingen Christiern Svendsøn. Han ble biskop i Roskilde i 1134, kom senere på kant med kong Erik Emune og reiste bøndene imot ham, men tapte og måtte betale store bøter. I 1137 valgte kapitlet i Lund ham til erkebiskop etter farbroren Asser, og mordet på kongen samme år gjorde det mulig å få valget stadfestet.

I 40 år var Eskil den danske kirkens øverste styrer. Han var en fremragende personlighet, kirkens kamplystne forsvarer og stod ofte i skarp motsetning til kong Valdemar og biskop Absalon. Eskil var en venn av Bernhard fra Clairvaux og ble grepet av dennes idealer, noe som særlig viser seg i hans mange klosteranlegg.

Eskil holdt seg til pave Aleksander 3, mens den danske kongen anerkjente motpaven Victor 4. Eskil dro i 1161 på pilegrimsferd til Det hellige land, og var deretter seks år i den fordrevne pave Aleksanders følge i Frankrike. I sin utlendighet vigslet han den første erkebiskopen av Uppsala.

Kongen endret sin kirkepolitikk og Eskil vendte hjem. Han skrinla i 1170 prins Knut Lavard i Ringsted og kronet kong Valdemars sønn Knut samme sted. Landflyktighetsårene hadde fått Eskil til å lengte etter klosterstillheten, og han nedla i 1177 sitt embete til fordel for Absalon. Han døde i Clairvaux i 1181 eller 1182.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg