Ystad er en by og en kommune i Skåne i Sverige, ved kysten, rundt 55 km sørøst for Malmö.

Byen Ystad har 18 806 innbyggere (2016). Ystad er handelssentrum for det sørøstlige Skåne, med verksted- og næringsmiddelindustri. Byen er også et veg- og jernbaneknutepunkt, med fergeforbindelser til RønneBornholm  og Šwinoujście i Polen. Ystad er for øvrig et velutviklet turist- og badested.

Ystad by ble grunnlagt på 1200-tallet, dels motivert av det skånske sildefisket, dels av handelen med de nordtyske hansabyene - og er en av Sveriges best bevarte middelalderbyer. De eldste byggverkene er Mariakirken fra rundt 1200 og Gråbrødreklosteret fra 1267. Mange gamle bindingsverkshus  er bevart; fornemst er en husgruppe i Pilgränd fra omkring år 1500, med fyllinger av upusset tegl. 

Ystad kommune har et areal på 350 km2 og 29 448 innbyggere (2017). Kommunen består for det meste av lavland med vekselvis skog, beitemark  og åkerland. Mange sandstrender strekker seg langs kysten i sør. Lengst i øst, ved Sandhammaran, finnes et dynelandskap. I nordvest ligger innsjøene Krageholmsjön og Ellestadsjön. Kommunen har store åkerarealer, og næringslivet har tradisjonelt vært innrettet mot foredling av jordbruksprodukter. I senere tid har annen tilvirkningsindustri og service- og tjenestenæringer økt i betydning. Kommunesenterets havn er av stor betydning for næringslivet.

Byen er også kjent fra Henning Mankells kriminalromaner med førstekriminalbetjent Kurt Wallander i hovedrollen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.