Ystad

Fra Ystad.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Artikkelstart

Ystad er en by og en kommune i Skåne i Sverige, ved kysten, rundt 55 kilometer sørøst for Malmö.

By

Byen Ystad har 18 806 innbyggere (2016). Ystad er handelssentrum for det sørøstlige Skåne, med verksted- og næringsmiddelindustri. Byen er også et veg- og jernbaneknutepunkt, med fergeforbindelser til RønneBornholm og Šwinoujście i Polen. Ystad er for øvrig et velutviklet turist- og badested.

Ystad by ble grunnlagt på 1200-tallet, dels motivert av det skånske sildefisket, dels av handelen med de nordtyske hansabyene – og er en av Sveriges best bevarte middelalderbyer. De eldste byggverkene er Mariakirken fra rundt 1200 og Gråbrødreklosteret fra 1267. Mange gamle bindingsverkshus er bevart; fornemst er en husgruppe i Pilgränd fra omkring år 1500, med fyllinger av upusset tegl.

Kommune

Ystad kommune har et areal på 350 kvadratkilometer og 30 512 innbyggere (2019). Kommunen består for det meste av lavland med vekselvis skog, beitemark og åkerland. Mange sandstrender strekker seg langs kysten i sør. Lengst i øst, ved Sandhammaran, finnes et dynelandskap. I nordvest ligger innsjøene Krageholmsjön og Ellestadsjön. Kommunen har store åkerarealer, og næringslivet har tradisjonelt vært innrettet mot foredling av jordbruksprodukter. I senere tid har annen tilvirkningsindustri og service- og tjenestenæringer økt i betydning. Kommunesenterets havn er av stor betydning for næringslivet.

Byen er også kjent fra Henning Mankells kriminalromaner med førstekriminalbetjent Kurt Wallander i hovedrollen.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg