Faktaboks

Ystad
Etymologi

Førsteleddet trolig av gammelsvensk idh, ydh 'barlind'

Ystad
Fra Ystad.
Av /Riksantikvarieämbetet.
Lisens: CC BY 2.5 SE

Ystad er en by og en kommune i Skåne i Sverige, ved kysten, rundt 55 kilometer sørøst for Malmö.

By

Byen Ystad har 20 200 innbyggere (2020). Ystad er handelssentrum for det sørøstlige Skåne, med verksted- og næringsmiddelindustri. Byen er også et vei- og jernbaneknutepunkt, med fergeforbindelser til RønneBornholm og Šwinoujście i Polen. Ystad er for øvrig et velutviklet turist- og badested. Byen er for også kjent som åsted for Henning Mankells kriminalromaner med etterforskeren Kurt Wallander som hovedperson.

Ystad by ble grunnlagt på 1200-tallet, dels motivert av det skånske sildefisket, dels av handelen med de nordtyske hansabyene – og er en av Sveriges best bevarte middelalderbyer. De eldste byggverkene er Mariakirken fra rundt 1200 og Gråbrødreklosteret fra 1267. Mange gamle bindingsverkshus er bevart; fornemst er en husgruppe i Pilgränd fra omkring år 1500, med fyllinger av upusset tegl.

Kommune

Ales stenar
20 km øst for byen står Sveriges største skipssetning, Ales stenar. Stenene antas å være reist mellom 600 og 1000.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Ystad kommune har et areal på 350 kvadratkilometer og 31 600 innbyggere (2022). Kommunen består for det meste av lavland med vekselvis skog, beitemark og åkerland. Mange sandstrender strekker seg langs kysten i sør. Lengst i øst, ved Sandhammaran, finnes et dynelandskap.

I nordvest ligger innsjøene Krageholmsjön og Ellestadsjön. Kommunen har store åkerarealer, og næringslivet har tradisjonelt vært innrettet mot foredling av jordbruksprodukter. Kjente gods er Krageholm, Marsvinsholm og Högesta. I senere tid har annen tilvirkningsindustri og service- og tjenestenæringer økt i betydning. Kommunesenterets havn er av stor betydning for næringslivet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg